Zelf klussen en een nieuwe douchegoot plaatsen

Inhoud

Bent u van plan uw oude badkamer een make over te geven of moet u een badkamer in uw nieuwe woning? Laat u gerust verleiden om een douchegoot te plaatsen. Ze zijn modern, functioneel, hygiënisch en veilig. En met een beetje behendigheid kunt zelf aan de slag met de bevestiging.

Uitvinders hebben ter vervanging van de traditionele grijze afvoerput de douchegoot of Duschrinne in het Duits bedacht. Het is een roestvrij stalen gootje dat over de volle breedte van de badkamer wordt gelegd. Het douchewater wordt op deze manier vanuit alle richtingen opgevangen door de afvoergoot. De doorstroomsnelheid van het water is groter en de put ziet er mooi uit met het hippe stalen roostertje. De douchegoot voorkomt ook stank en wateroverlast in de badkamer. Bovendien is het drempelloos en kan het gemakkelijk worden geïntegreerd in elke willekeurige vloer.

Aan de slag met zelf klussen

U kunt ervoor kiezen om de douchegoot te laten installeren door een vakman, maar u kunt er ook voor kiezen het zelf te doen. Met een beetje behendigheid en de volgende tips komt u er vast en zeker uit.

Om te beginnen is het handig uw douchegoot bij de ingang van de badkamer te plaatsen, zodat het tevens kan functioneren als waterkering zonder opstapje. Het kan tevens dienen als afdroogplek, waardoor een losse badkamer mat overbodig wordt. En nu naar de overige instructies:

  • Bevestig de douchegoot op een 50 millimeter afvoerpijp. U hoeft het niet te plakken omdat de rubberen ring in de afvoer al voor een stevige koppeling zorgt. Door geen lijm te gebruiken hebt u ook nog ruimte om in een later stadium – indien nodig – aanpassingen te plegen. Bijvoorbeeld het plaatsen van een verlengstuk op een buis van 40 millimeter. Let wel dat de doorstroming van het water beperkt is wanneer de afvoerbuis kleiner is dan 40 millimeter.
  • Maak een aansluiting tussen een aardedraad en de douchegoot. Plaats het draad onder de vloer en maak een verbinding met het aardeverdeelblok in de meterkast.
  • Meng de benodigde hoeveelheid cement. Gebruik niet teveel water. Maak een stevige massa, waarmee u de douchegoot van onderen verstevigd. Let op dat de afvoergoot waterpas ligt in de vloer.
  • Ga na of de bovenkant van het gootje tussen 1 en 2 millimeter onder de betegelde vloer ligt, omdat hierna het resterende beton moet worden gestort.
  • Stort het resterende deel van het beton over het krimpnet en maak de vloer mooi gelijk met een goed middel om cementvloeren te egaliseren.
  • Laat voldoende ruimte over om het water uit de douchegoot te laten lopen.
  • Plaats de tegels, maar laat een opening van ministens 3 millimeter open rondom de doucheafvoer.
  • Plaats siliconen tussen de douchegoot en de tegels.

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »