De wereldprijzen van aluminium op de London Metal Exchange

Inhoud

De wereldprijzen van aluminium worden genoteerd aan de London Metal Exchange (LME) en vormen de basis voor prijscalculaties van vele ondernemingen die aluminium verwerken. De LME aluminium geeft de prijs weer in US dollars per 1000 kg. De zogenaamde ‘settlement price’ is de officiële contante verkoopprijs en vormt meestal de basis voor contracten.

De wereldprijzen van aluminium op de London Metal Exchange

De geschiedenis van aluminium

De verwerking van het lichte metaal aluminium heeft in vergelijking met andere veel gebruikte non ferro metalen als ijzer, koper, tin, zilver en goud nog maar een zeer korte geschiedenis in de wereld. Aluminium werd ontdekt aan het begin van de negentiende eeuw en kwam pas aan het begin van de twintigste eeuw voldoende beschikbaar voor allerlei industriële toepassingen. De Engelse scheikundige Davy gaf het zuivere metaal de naam aluminium.

De risico’s van prijsschommelingen van aluminium

De prijsfluctueringen van aluminium kunnen erg sterk zijn en zeer onvoorspelbaar. Deze schommelingen hebben niet alleen een directe invloed op de waarde van de voorraad en de winstmarges, maar ook op de gedragingen van de afnemers. Die willen dan opeens de inkoop uitstellen of het bestelde aluminium niet meer afnemen. Door dit soort risico’s zo goed mogelijk te beheersen proberen ondernemers goede afspraken te maken met zowel toeleveranciers van aluminium als afnemers.

Het tot stand komen van de LME aluminium prijs

Ieder aluminium verwerkend bedrijf in de wereld loopt dezelfde risico’s; sterk fluctuerende aluminiumprijzen van aluminium die de prijzen voor de halffabricaten en de prijzen voor zogenaamde gereed producten sterk beïnvloeden. Ervaringen uit het verleden leren ons dat vooral verwachtingen en sentimenten in de financiële sector de prijs van aluminium bepalen, en dus niet alleen vraag en aanbod een belangrijke onderdeel zijn voor de prijzen.

Huidige aluminium prijzen

Metalen zijn op dit moment relatief goedkoop door de zwakke economie. Beleggers kopen op grote schaal aluminium in en zitten zogezegd op hun voorraad. Ze geven het maar langzaam vrij waardoor de ondernemingen veel hogere inkoopprijzen betalen.

De aluminium markt is dus voortdurend in beweging en er is dan ook een grote behoefte aan productinformatie, maar ook aan actuele prijzen en real time koers informatie. Deze ‘real time’ LME aluminium koersen en prijzen kunnen alleen tegen betaling worden bekeken en worden door een paar bedrijven aangeboden in de vorm van een abonnement. Je kunt dan vervolgens de ‘real time’ koersen volgen via software op je telefoon, iPad, computer etc. Zo kun je tijdig ingrijpen op het moment dat het nodig is.

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »