Wees voorbereid op koude dagen

Inhoud

Het is niet fijn om te horen, maar uw oude cv ketel kan het gemakkelijk begeven in de winter. Wanneer u de servicebeurt uitstelt totdat de problemen zich aandienen, dan is het goed denkbaar dat u op koude winterdagen op de wachtlijst van uw onderhoudsman staat.cv ketels

Elk jaar een check up

Een gouden tip om onaangename winterdagen te voorkomen, is uw cv-installatie jaarlijks een goede onderhoudsbeurt (te laten) geven. Vaste onderhoudsafspraken met een vakman kunnen daarom handig zijn. Die kan dan signaleren als er iets mis is en tijdig ingrijpen. Er zijn natuurlijk ook manieren om zelf uw centrale verwarmingsketel te controleren op waterdruk, gaslekkage, enzovoorts.

Het is belangrijk om de cv-ketel, radiatoren oftewel de centrale verwarming te controleren qua druk (te laag of te hoog), het bijvullen van water of de noodzaak tot ontluchten. Als er sprake is van vrieskou of vorst is het nodig om extra aandacht te schenken aan de CV-ketel, de CV leidingen en de radiatoren om de centrale verwarming goed te laten functioneren en problemen te voorkomen.

Ventileren

Een deskundige installateur zal u ongetwijfeld het advies meegeven om de ventilatie openingen van de cv-ketel vrij te houden. Deze tip kan in de winter levensreddend zijn. Slechte ventilatie verhoogt bij koud weer namelijk de kans op een koolmonoxidevergiftiging.

Koolmonoxide is een zeer giftig gas dat 250 maal sneller in het bloed wordt opgenomen dan zuurstof. Het gevaarlijke ervan is dat u het giftige gas niet ruikt of proeft en in een kort tijdsbestek bewusteloos raakt.

Twee manieren om uw woonruimte te ventileren zijn:

  • Doe alle ramen en deuren kort open op momenten dat de verwarming uitstaat
  • Sluit ramen en deuren goed open om tocht door kiertjes te voorkomen. Koude luchtstromen zorgen voor energieverlies.

Het risico op vergiftiging is groter bij open cv-installaties. Het is daarom raadzaam om:

  • Ze regelmatig te onderhouden
  • Toe te zien op een goede ventilatie ervan
  • Of de ketel uit alle voorzorg te vervangen door een veiliger toestel

HR-ketel tijdig vervangen

Wat voor de hand ligt, maar toch niet vaak genoeg gezegd kan worden is dat uw hr installatie niet eindeloos zal werken. Vervang het daarom op tijd om ongerief of gevaarlijke situaties te voorkomen. En dat zeker in de winter. Oude installaties verbruiken meer stroom, omdat er vroeger andere technieken werden gebruikt. Een andere oorzaak is vervuiling en slijtage van de installatie.

Een hr ketel gaat doorgaans tussen 10 en 15 jaren mee. De nieuwe generatie cv-installaties kan mogelijk iets langer mee, vanwege het zuiniger energieverbruik en allerlei toepassingen die u op tijd alarmeren als er iets mis is.

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »