Steeds meer particulieren beginnen tegenwoordig een eigen webwinkel. Sommigen doen dit als hobby en beginnen bijvoorbeeld een oude stripboeken webwinkel; anderen hebben juist meer een ondernemersdoel en willen met de opbrengst van de webwinkel in hun levensonderhoud kunnen voorzien.
Webdesigners en software programmeurs spelen hier uiteraard graag op in. Er zijn inmiddels honderden verschillende internetwinkel software bedrijven die je op weg kunnen helpen met het beginnen van een webwinkel en elk met hun eigen webwinkelsoftware. Het kan daarom zijn dat je door dit grote aanbod als particulier door de bomen het bos niet meer ziet. Ga jij een eigen webshop opzetten, dan proberen we je met onderstaande informatie een eindje op weg te helpen.
Welke webwinkel software is de beste?
Lastige vraag om te beantwoorden, omdat iedereen zijn eigen eisen heeft en verschillende doelen. Er zijn wel duizenden webwinkels die gebruik maken van honderden verschillende soorten software. Om je toch globaal op weg te helpen bespreken we in ieder geval twee populaire vormen om een betaalbare webwinkel mee te beginnen.
Software voor een webwinkel met licentie
Bij webwinkel software onder licentie moet je denken aan een webwinkel die al is ontworpen en die je vervolgens kunt huren voor een prijs per periode. Je betaalt hierbij meestal een vast bedrag per maand, maar andere tariefstructuren zijn ook mogelijk. Dit is een gebruiksvriendelijke manier, kan snel worden opgezet en heeft vaak direct een professioneel uiterlijk.
Wel heeft deze software soms zijn beperkingen. Niet alleen in uiterlijk (de webwinkel is soms te herkennen als een dertien in een dozijn winkel), maar ook in technische mogelijkheden. Voor de meeste starters voldoet deze software echter prima.
Open source webwinkelsoftware
Dit is webwinkelsoftware die al is ontwikkeld, maar die je nog helemaal kan aanpassen naar jouw wensen. Dat kan speciale webwinkelsoftware zijn zoals Magento, maar ook het bekende blogsysteem WordPress. Deze hebben speciale webwinkel-plugins waarmee je zelf een eigen webwinkel kunt beginnen.
Open source webwinkelsoftware kent vrijwel geen grenzen, omdat de code vrij is, en je dus er net zo lang aan kan sleutelen totdat het werkt. Het downloaden hiervan kan (meestal) gratis en vervolgens moet je flink aan de slag om er echt een werkende webwinkel van te maken. Als je daar de tijd voor neemt, je er handig in bent EN (heel veel) geduld voor hebt, dan kun je ver komen zonder een cent te moeten uitgeven.
Je kunt natuurlijk ook altijd een ontwerper en programmeur inschakelen om de webwinkel helemaal volgens jouw wensen in te richten. De eenmalige kosten zijn dan meestal hoger dan bij een licentie, maar doordat de mogelijkheden eindeloos zijn zitten er zelfs tussen de grootste webwinkels van Nederland bedrijven die van dit soort software gebruik maken.