Wat zijn voedingssupplementen

Inhoud

Er is een spreekwoord dat zegt: “U bent wat u eet”. Er zijn veel soorten voedingssupplementen op de markt. Waar zijn ze van gemaakt en wat doen deze precies?Voedingssupplementen

Gezondheidssupplementen zijn gezondheidsproducten die voornamelijk bestaan uit mineralen, vitamines of bioactieve stoffen. Een voorbeeld hiervan is de vitamine B-pil of een bruistablet, of andere gezondheidspillen met een combinatie van meerdere vitamines en mineralen. 

Deze combinatie pillen worden ook wel multivitamine pillen of tabletten genoemd en kunnen een welkome aanvulling zijn op onze dagelijkse voeding. Het is wel belangrijk dat nooit het aanbevolen maximum wordt overschreden. Lees dus altijd goed het etiket en overschrijd nooit de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Bij langdurige overschrijding van de ADH, kunnen supplementen schadelijk zijn voor het menselijk lichaam.
Voedingssupplementen

In gezonheidswinkels op het internet zijn deze supplementen te koop in allerlei verschillende varianten. Deze zijn bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding voor mensen mensen die een gezonde levensstijl nastreven en het maximale uit zichzelf willen halen. Pillen of capsules komen het meest voor, maar soms kan het ook poeder of een drankje zijn. In welke vorm je deze voedingssupplementen ook aankoopt, de werking is hetzelfde. Het gaat er dus om waar je eigen voorkeur naar uitgaat.

We maken een onderscheid tussen 3 categorieën supplementen:

  • Supplementen met uitsluitend één vitamine of mineraal
  • Multisupplementen: Een combinatie van vitamines en/of mineralen.
  • Nutraceuticals: Alleen bioactieve stoffen in een voedingssupplement.

In deze voedingssupplementen zitten meestal synthetische of industrieel geproduceerde vitamines, mineralen of bioactieve stoffen maar er zijn ook honderd procent biologische voedingssupplementen. Een voorbeeld van honderd procent biologische voedingssupplementen kunt u hier vinden. Deze supplementen hebben een gelijke werking als de vitamines en mineralen die van nature in ons voedsel zitten. 

Een voordeel is dat ons lichaam voedingsstoffen in pillen veel eenvoudiger opneemt dan de voor het menselijk lichaam benodigde voedingsstoffen die voorkomen in ons dagelijkse voedsel.

Wilt u het maximale uit het leven halen, dan kunnen dergelijke voedingssupplementen een goede aanvulling zijn op ons eetpatroon en kunt u terecht bij de gezondheidswinkel.

OOK INTERESSANT