Wat is koude- warmteopslag?

Inhoud

Koude- warmteopslag (WKO) is een innovatieve energievorm, waarbij warmte en koude diep in de bodem in een speciale laag wordt opgeslagen. Dit duurzame energiesysteem wordt in toenemende mate toegepast in nieuwbouwprojecten. Woningen, kantoren, winkels en andere gebouwen worden in de zomer gekoeld en in de winter verwarmd door deze milieuvriendelijke energiemethode.

Het bewaren van warmte en koude onder de grondKoude- warmteopslag

Het principe van WKO is gestoeld op het bewaren van warmte en koude. In de zomer is er sprake van een overschot aan warmte. Deze warmte wordt via een aangelegd WKO-systeem onder de grond bewaard en weer gebruikt in de koude wintermaanden. Omgekeerd geldt hetzelfde. De koude in de winter wordt ook opgeslagen, zodat deze voor verkoeling kan zorgen op hete zomerdagen.

Warmte-koudeopslag zorgt voor een flinke besparing op de energielast

WKO is een cyclische energievorm, waarmee u flink kunt besparen op uw energielasten. Het teveel aan warmte in de zomer wordt bewaard voor de winter, de overvloed aan koude in de winter komt weer goed van pas in de zomer. Verwarmd of afgekoeld grondwater wordt bij deze techniek in een zandlaag gepompt. Met een warmtewisselaar en een speciale pomp wordt vervolgens, al naar gelang het seizoen, warmte of koude in de woning of het bedrijfsgebouw gebracht. De jaarlijkse energiebesparing kan fors oplopen. U gebruikt minimaal de helft minder aan energie in vergelijking met een traditionele energievoorziening. Daar komt bij dat u een bijdrage aan het milieu levert. Met een WKO-systeem zorgt u voor minder CO2-uitstoot.

Relatief hoge investering maar korte terugverdientijd

Het aanbrengen van een WKO-systeem is een relatief hoge investering, maar u verdient dit snel terug met een fors lagere energierekening. Bij optimaal gebruik van de warmte-koudeopslag bereikt u al binnen vijf jaar een break-even point. Daarna gaat u stevig verdienen op uw duurzame energie-installatie. WKO is het ideale energiesysteem om aanzienlijk te besparen op uw energiekosten én gelijktijdig het milieu een goede dienst te bewijzen. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden en voordelen van WKO? Neem via onze website vrijblijvend contact op met Borsboom Bodemenergie. Wij geven u vervolgens graag een advies op maat.

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »