Wat is domotica?

Inhoud

Wanneer je een nieuw gebouw laat bouwen, of het nu een woning is of een bedrijfspand, dan krijg je te maken met de term domotica. Installatiebedrijven noemen deze term en aangezien het voor hen niet nieuw is wordt de term vaak amper nog uitgelegd.

Automatiseren van een gebouw

Dat klinkt wellicht heel spannend en “Back to the Future”-achtig maar vrijwel iedereen maakt tegenwoordig gebruik van een stukje automatisering in huis of bedrijf. En dat stukje is in feite al domotica. Een simpel voorbeeld is al een sensorlamp of tijdschakelaar: deze starten of stoppen processen zoals het laten branden van een lamp of apparaat.

Maar domotica gaat veel verder

Deze voorbeelden zijn niet erg revolutionair maar dit kan domotica wel zijn. In moderne gebouwen wordt alle verlichting maar ook de C.V., inbraak- of branddetectie en ook toegangscontrole geregeld door domotica systemen. Alle onderdelen zoals sensors, schakelaars, lampen, sprinklers, alarmen, camera’s, verwarming en wat je maar nodig hebt wordt in een domotica systeem gekoppeld. Van daaruit kunnen condities zoals de temperatuur, tijd, beweging of de stand van een schakelaar allerlei geprogrammeerde processen aansturen. Ook systemen als Google Home vallen onder domotica. Hiermee kan je door gesproken opdrachten systemen aan of uitschakelen.

Voordelen

De voordelen van zo’n systeem zijn groot. In feite kan je zeer flexibel allerlei condities instellen die zorgen dat er automatisch actie wordt genomen. Is het 17.00 geweest? Dan kan de verwarming lager. Is er veel zon op een zijde van het gebouwd? Dan gaan de screens dicht. Is er teveel wind? Dan moeten de screens open zodat ze niet stuk gaan. Maar ook wanneer iemand gewoon op een lichtschakelaar druks zorgt het gebouwbeheersysteem dat de juiste lampen aan of uit gaan. Het mooie is ook dat dit allemaal op afstand kan worden geregeld. Via een app zet je alvast de verwarming aan of doe je de buitenverlichting aan.

Nadelen

Zijn er nadelen? Uiteraard. Wanneer systemen geautomatiseerd zijn en eventueel ook aan het internet zijn aangesloten zijn deze gevoelig voor hackers. Ook kan een ‘single point of failure’ ontstaan, want wat als het centrale systeem dat alles aanstuurt niet meer werkt? Dan gaat je verlichting dus niet meer aan als je op het knopje drukt! Om dit soort problemen te voorkomen is het belangrijk om je domotica goed te onderhouden en altijd te voorzien van veiligheidsupdates.

Domotica laten installeren?

De meeste installatiebedrijven werken met domotica systemen. Zij kunnen je adviseren en een passend domotica systeem installeren. Ben je zelf handig met techniek en houd je van een uitdaging? Het kan ook leuk zijn zelf te knutselen met domotica!

 

OOK INTERESSANT