Zijn voedingssupplementen gezond?

Inhoud

In Nederland gebruiken veel mensen vitaminepillen, poeders en bruistabletten. De inname van extra vitamines is toch goed voor de gezondheid? En als het niet helpt, dan zijn ze zeker niet schadelijk. Er is helaas geen wetenschappelijk bewijs dat voedingssupplementen belangrijk zijn voor de gezondheid. Ondanks de groeiende trend om dit soort producten aan te bevelen en de komst van de gezondheidswinkel. Ter voorkoming of genezing van een verkoudheid tot de preventie of behandeling van hartziekten en vaatziekten. En zelfs voorkomen van kanker.supplementen

Mineralen zijn er in extracten, tabletvorm, multivitamines en in poeders of capsules. Heeft het dan wel nut om deze voedingssupplementen in te nemen? En hebben ze ook werkelijk het bedoelde effect? In bepaalde omstandigheden kunnen bepaalde supplementen wel degelijk nuttig zijn. Het is bijvoorbeeld aan te raden voor vrouwen die in verwachting zijn van een baby, maar ook voor baby’s tot drie maanden, kinderen tot vier jaar en de ouderen in de gemeenschap. Een vitaminepil kan dan zeker een goede aanvulling zijn op het dagelijkse eten.

In Nederland heeft vrijwel niemand een tekort aan vitamine. Toch worden geregeld pilletjes of poedertjes gekocht bij de gezondheidswinkel of drinkt men een gezonde shake. Bijvoorbeeld voor wat extra vitamine C. Je voorkomt er geen griep of verkoudheid mee, maar je bent wel weer sneller beter. Zie het innemen van vitamine echter wel als ‘extra’, want het is geen vervanging van een volwaardige maaltijd. Gezond voedsel bevat namelijk nog vele andere belangrijke stoffen, die niet in een vitaminesupplement zitten.

Opname van voedingssupplementen door het lichaam

De stoffen die in een voedingssupplement zitten, worden in de meeste gevallen verwerkt in tabletten, poeders of capsules. Hierdoor is het voor de mens gemakkelijker om in te nemen en wordt het ook beter en sneller opgenomen in het lichaam. Ook zijn er voedingssupplementen, zoals het niet verteerbare tarwegraszaad, die in kauwgomvorm te koop zijn.

Wie normaal en gezond eet (zoals groente, fruit, volkoren brood, zuivel en gezonde vetten), heeft eigenlijk geen voedingssupplementen nodig. Hij kan beter de nodige variatie in zijn voedselpatroon aanbrengen, zodat hij van alle voedingsstoffen de benodigde porties binnen krijgt. Tegelijkertijd is het niet slecht om een voedingssupplement in te nemen. Maar dan vooral als aanvulling op gezond eten.

Je kunt dan denken aan pasgeboren baby’s, die extra vitamine K nodig hebben om (hersen)bloedingen te voorkomen. Maar ook peuters tot pakweg vier jaar. Zij hebben vitamine D nodig voor een goede botopbouw en stevige tanden. Ook zwangere vrouwen zijn gebaat bij voedingssupplementen, zoals foliumzuur. Belangrijk om een open ruggetje bij het ongeboren kind te voorkomen.

Voor de oudere doelgroep van zestigplus kan het innemen van extra vitamine D-tabletten geen kwaad. Inname van vitamine D is belangrijk om de botafbraak minimaal te houden. En voor mensen die bepaalde producten niet eten, zoals vlees, zuivel of vis, worden ook sterk aangeraden om een supplement in te nemen. Dit geldt ook voor mensen die vegetariër zijn of die veel medicijnen moeten gebruiken van de arts.

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »