Zie hier de definitie van een voedingssupplement. Oftewel: ‘een geconcentreerde bron van één of meerdere vitaminen, mineralen of andere nutriënten met een voedingskundig of fysiologisch effect’.goji bessen

Voedingssupplementen worden in de meeste gevallen gebruikt voor het bevorderen van de gezondheid, maar de daadwerkelijke effecten zijn lang niet altijd wetenschappelijk onderzocht. Vandaar dat in Nederland op de verpakkingen een etiket wordt geplakt, waarop te lezen staat dat voedingssupplementen niet ‘in plaats van’ een gevarieerde voeding kunnen worden gebruikt.

Het is soms moeilijk aan te geven waaronder je voedingssupplementen moet scharen: voedingsmiddelen of geneesmiddelen? Ze lijken immers veel op medicijnen: er zijn tabletten, poeders, capsules et cetera. Bovendien worden voedingssupplementen vaak gebruikt om ziektes en kwaaltjes tegen te gaan of te voorkomen.

Creatief

In de meeste gevallen vallen voedingssupplementen onder de Warenwet en dit betekent dat niet mag worden gesuggereerd ze kunnen dienen voor genezing of vermindering van het risico op ziekten. Toch wordt vaak – op een creatieve manier – geprobeerd om een dergelijke suggestie te wekken. Aangezien voedingssupplementen veelal wel voor therapeutische doeleinden worden gebruikt. Dat is mede de reden dat er op Europees niveau wordt gewerkt aan regelgeving om alleen nog gezondheidsclaims toe te staan, die door wetenschappelijk onderzoek zijn bewezen.

Een leek ziet immers door de bomen het bos niet meer. De meeste voedingssupplementen bevatten namelijk niet alleen vitaminen en mineralen, maar ook talrijke andere stoffen. En die zijn voor veel mensen ‘hocuspocus’. Denk dan aan: aminozuren, antioxidanten, probiotica, prebiotica, glucosamine, essentiële vetzuren (zoals visolie en lijnzaadolie), coenzym-Q10, fytotherapeutica, creatine en zogeheten geïsoleerde secundaire plantenstoffen. Om nog maar te zwijgen over eiwitpoeders, zoals weiproteïne-concentraat.

Eisen

Wie een voedingssupplement koopt bij de gezondheidswinkel, is er niet altijd zeker van dat hij een kwalitatief goed product koopt. Jammer genoeg is dit ook niet te lezen op de verpakking of in bijsluiter. Deze producten vallen immers niet onder de Geneesmiddelenwet. Overigens wordt een en ander wel in de gaten gehouden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en door HACCP-certificeringsinstanties. Zij beoordelen de samenstelling en productie van voedingssupplementen.

Op vrijwillige basis voldoen sommige producenten weliswaar aan de strengere eisen, die worden toegepast bij geneesmiddelen, maar de consument kan vooralsnog niet met zekerheid zeggen dat wat hij heeft gekocht, en inneemt, honderd procent in orde is. In de Verenigde Staten wordt daarom gewerkt aan een database van door onafhankelijke laboratoria geteste voedingssupplementen. Tot die tijd is de gebruiker dus inderdaad nog enigszins in het ongewisse.