Waarom deel je eigenlijk een visitekaartje uit? Dit doe je in de hoop om niet anoniem te blijven of bijvoorbeeld om gesprekspartners te laten merken dat je hen serieus neemt. De ontvanger op zijn beurt gebruikt het kaartje als onderdeel van zijn of haar relatiebeheer. 

Het beste moment

Visitekaartje

Wat zijn de momenten waarop je een kaartje uitdeelt? Meestal wordt dit ritueel uitgevoerd als twee mensen in de zakelijke wereld elkaar ontmoeten; je ontmoet een nieuwe relatie en geeft een kaartje. De gesprekspartner geeft je vervolgens zijn/haar kaartje en beiden neem je het mee naar huis. Wat er verder mee gebeurt weet je niet en denk je misschien ook niet meer over na. En dit ia eigenlijk best jammer. Als je namelijk bewust omgaat met je visitekaartjes dan kan dat eerder leiden tot nieuwe opdrachten.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het feit dat doordat iemand zich je nog herinnert op het moment dat diegene zijn of haar bak met kaartjes doorneemt, en daarom je naam (en misschien ook je kaartje) ter aanbeveling doorgeeft aan een andere zakenrelatie.

Het kleinste marketinginstrument

Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar het visitekaartje is eigenlijk het kleinste marketinginstrument waarover je beschikt; het vormt de eerste indruk. Ook voor het visitekaartje geldt dat de eerste indruk veelal bepalend is voor de relatie die je al of niet aangaat met iemand die je zakelijk ergens ontmoet. In eerste instantie werpt de ander een vluchtige blik op het kaartje en blijft het de rest van het gesprek op tafel liggen.

Later komt het visitekaartje weer tevoorschijn, misschien thuis of op kantoor. Dat is dan het enige wat nog rest van de ontmoeting. Op dat moment is van belang of je de ander nog voor de geest kan halen. Weet een zakenrelatie niet meer wat je bedrijf doet en wie je bent, dan belandt je visitekaartje hoogstwaarschijnlijk in de prullenmand!

Blijvende indruk

Wordt je visitekaartje bewaard of weggegooid? Dit proces heb je voor een deel zelf in de hand. Probeer allereerst tijdens het kennismakingsgesprek zo persoonlijk mogelijk over te komen en een blijvende indruk te maken. En je visitekaartje kan hierbij dan een belangrijke rol vervullen.

Schrijf bijvoorbeeld iets persoonlijks op je visitekaartjes; denk hierbij aan een  uiting van enthousiasme (‘dank voor het plezierige gesprek op 4 januari 2013’) of een korte bedrijfsmissie van een regel.

Materiaal

En zorg ervoor dat het kaartje is gemaakt van materiaal dat bij je bedrijf past. Wil je bijvoorbeeld milieubewust overkomen? Gebruik dan milieuvriendelijk materiaal.