Verkoop eigen woning

Inhoud

Er verschijnen steeds meer websites van makelaars die aangeven dat jij je huis kunt verkopen zonder makelaar. De kosten hiervan zijn fors lager. Als jij bereid bent om een deel van het werk te doen, kan dit een goede oplossing zijn.

Hou er wel rekening mee dat er meer komt kijken bij de verkoop van je eigen huis dan uitsluitend de advertentie op bijvoorbeeld funda en potentiële kopers een rondleiding te geven in je huis. Wat zijn de verschillen tussen je huis verkopen zonder makelaar en het inhuren van een makelaar?

Wat doet een makelaar normaal allemaal?Woning

Een Makelaar inhuren is niet goedkoop. Wat doet de makelaar allemaal voor de courtage die je moet betalen bij de verkoop van je huis?

  • De makelaar taxeert je woning en bepaalt de vrije verkoopwaarde. De makelaar weet waar gelijksoortige woningen in het verleden voor zijn verkocht en gebruikt deze kennis hierbij.
  • Om kopers te vinden zorgt de makelaar voor advertenties zoals aanmelding of Funda, een te koop bord in de tuin en een brochure van de woning.
  • Een makelaar is een professionele verkoper die heel handig een goede strategie kan bepalen.
  • De makelaar begeleidt eventuele bezichtigingen en beantwoord vragen van potentiële kopers.
  • De makelaar onderhandelt voor jou met eventuele kopers.
  • De makelaar zorgt voor het opstellen van de voorlopige koopakte.

Samengevat begeleid te makelaar het gehele verkooptraject.

Wat moet jezelf doen als je besluit zelf je eigen huis te verkopen?

Besluit je zelf je huis te verkopen zonder makelaar, dan zal de makelaar alle bovenstaande zaken doen behalve de bezichtigingen en de onderhandelingen. Wel zal de makelaar zorgen voor de koopakte, taxatie van je woning voor bepaling van de vrije verkoopwaarde of koopsom. Je huis aanmelden op Funda en flyers maken.

Het doen van bezichtigingen en het onderhandelen met een kandidaat koper is niet voor iedereen weggelegd. De meeste mensen zijn emotioneel betrokken bij de verkoop eigen woning en dat kan tijdens de onderhandeling een groot nadeel zijn.

Besluit je jouw huis te gaan verkopen, dan is het goed, nu je de verschillen weet, om rustig een overweging te maken voor de keuze van een makelaar of niet.

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »