Een vaak geuite kritiek van werkzoekenden naar uitzendbureaus in deze tijd is dat ze minder vacatures te bieden hebben dan ze beloven en dat ze zich weinig inspannen om mensen aan werk te helpen.
Soms zouden uitzendbureaus zelfs weigeren om mensen in te schrijven, of wordt er na inschrijving niets meer voor je ondernomen, werkzoekenden voelen zich kaartenbakvulling en vinden de communicatie minimaal of non-existing. Dit komt naar voren uit een uitgebreide steekproef onder 230 mensen die staan ingeschreven bij een uitzendbureau of recente ervaring hebben. Vooral oudere werkzoekers en parttimers hebben de indruk dat zij weinig van een uitzendbureau hoeven te verwachten.
Sommigen die al meer ervaring hebben met uitzendbureaus weten dat je na inschrijving niet moet gaan zitten wachten op een belletje dat het uitzendbureau een baan voor je heeft gevonden. Je moet er zelf bovenop zitten, het vacature-aanbod in de gaten houden en aan de bel trekken als er iets voor je bij zit.
Slechts een kwart van de ondervraagden is tevreden over de inspanningen en het vacature-aanbod van de uitzendbureaus. De heersende mening is dat ‘what you see, what you get’ hier niet opgaat, de werkelijkheid is minder mooi dan wordt voorgeschoteld.
Volgens een ondervraagde werknemer van een uitzendbureau lijkt deze teleurstelling over de inzet van uitzendbureaus en het banenaanbod voor te komen uit onterechte verwachtingen en onbegrip over en weer. Het is belangrijk dat beide partijen proberen zich in elkaar te verplaatsen. Als je niet precies weet wat je wilt of dit niet goed duidelijk kan maken, dan loert teleurstelling in het resultaat om de hoek.
Het is opvallend dat, ondanks de kritiek op de uitzendbureaus, toch een derde van de enquête deelnemers op dat moment werkzaam was, en aangaf dat binnen een week al een baan werd aangeboden via hun uitzendbureau. Nog eens een derde vond binnen een maand werk.
En dit zou vast meer kunnen zijn, als zowel het uitzendbureau en de uitzendkracht zich beiden meer inzetten bij het intake gesprek om er zo precies achter te komen wat de werkzoekende precies kan en zoekt. Baken je dit niet genoeg af (‘alles, het maakt niet uit wat’), dat maakt dit het bemiddelen lastig. Een actieve houding van beide kanten is noodzakelijk om tot een succes te komen.
En last but not least, maak als werkzoekende werk van het intake gesprek. Zie dit als een sollicitatiegesprek, bereid je goed voor en weet wat je wilt. Zorg daarna dat je in beeld blijft bij het uitzendbureau, zij werken tenslotte met een ruime database, maar zijn in eerste instantie alert op werk voor mensen die in hun hoofd zitten.