Bij de aankoop van een tweedehands boot van groot belang dat een recent expertiserapport van een belangenorganisatie of onafhankelijk bureau overlegd kan worden en dat je een proefvaart maakt ter beoordeling van de vaareigenschappen. Dan ben je al een heel eind op weg. Kan er geen recent expertiserapport overlegd worden, verlies dan onderstaande punten niet uit het oog bij het kopen van een boot!
Is de boot die je op het oog hebt geregistreerd?
Dit is overigens niet verplicht voor plezierjachten, met uitzondering van snelle motorboten. Je hebt wel de keuze om je boot te boek laten stellen bij het kadaster. Dit brengt wel wat papierwerk met zich mee als iemand je boot gaat kopen. De eigendomsakte moet dan in het kadaster overgeschreven worden. Je kan er ook voor kiezen om een boot te laten registeren bij de Stichting Nationaal Boten Register.
Snelle motorboten moeten wel een registratiebewijs hebben. Dit is verkrijgbaar op het postkantoor en moet op de boot worden aangebracht. Als je een gebruikte snelle motorboot koopt, moet de boot op je naam worden overgeschreven. Het aanvraagformulier hiervoor kan je downloaden op de site van de RDW. Hoewel de bestuurder van een snelle motorboot een vaarbewijs moet hebben hoeft de eigenaar op wiens naam de boot komt geen vaarbewijs te tonen. Houd er ook rekening mee dat de RDW geen vrijwaringsbewijs verstrekt.
Bestaat de boot uit polyester of staal?
Er zijn veel boten te koop. Keuze is er dus genoeg. Wil je polyester of staal? Dit is belangrijk om te weten als je een boot wil gaan kopen; polyester boten vergen namelijk minder onderhoud dan staal en behouden hun waarde. Deze regel gaat overigens alleen op bij stalen schepen die ouder zijn dan 10 jaar. Moderne stalen schepen met een goed aangebracht tweecomponenten verfsysteem vragen niet meer onderhoud dan een polyester schip. Dit beperkt zich tot het regelmatig schoonmaken en in de was zetten. Bij oudere stalen schepen is het een ander verhaal. Het wegwerken van roest zal elk jaar weer onderhoud vergen.
Maar polyester schepen hebben weer andere kenmerken om rekening mee te houden. Ze zijn minder stabiel en verwaaien, dit geldt vooral voor de wat kleinere schepen van polyester. Overigens hoeven beide zaken geen enkel beletsel te vormen voor het kopen van een tweedehands boot. Een boot mag “schommelen” en “verlijeren”, maar het kan altijd een argument voor je zijn om toch voor staal te kiezen.