Tuinschutting en plaatsen? Wat zegt de wet?

Inhoud

In een beschaafde wereld zijn waarden, normen en regels erg belangrijk. Als je eenmaal hebt besloten om je tuin af te schermen, dan is het ook noodzakelijk om de wet daarover te kennen.

Samen verantwoordelijkTuinschutting

Als een schutting precies op de erfgrens staat, dan is dit het eigendom van jou en je buren. Over de plaatsing, onderhoud en vernieuwing zou je dus goede afspraken moeten maken met de aangrenzende inwoners. Staat de schutting helemaal aan jouw kant van het terrein, dan ben je er alleen voor aansprakelijk.

Richtlijnen

Over de hoogte van een tuinschutting zijn er duidelijke richtlijnen. Een muur, heg of schutting naast en achter de woning mag niet hoger zijn dan twee meter, tenzij er andere regels gelden voor die buurt. Een opening of raam in de muur van de schutting waardoor je zou kunnen uitkijken over het terrein van de buren is verboden. Als onderlinge buren mag je van elkaar een afscheiding op de erfgrens eisen. De kosten moeten dan samen worden gedeeld. Daarom is het belangrijk om goede afspraken te maken. Lukt dat niet, probeer dan met een bemiddelaar. Als dat ook niet leidt tot een goede oplossing, dan kun je de gang naar de rechter bewandelen en van je buren eisen mee te werken aan een scheiding.

Dialoog

Het komt ook wel eens voor dat buren het soms niet eens kunnen worden over waar de erfgrens staat. Je kunt dit met onderling dialoog oplossen. Brengt dat geen bevrediging, dan kan bij het Kadaster de formele grenzen worden opgevraagd. Ook in dit geval kan als uiterste middel worden gekozen voor de gang naar de groene tafel.

Op papier

Over laaghangende takken op het erf van de buren, kunnen er soms hoogslaande ruzies ontstaan. Maar dat is niet nodig als iedereen zich aan de richtlijnen houdt. Er zijn immers regels over de afstand die er moet zijn tussen planten en de erfgrens. Zo moet een heg of heester minimaal een halve meter van de erfgrens staan. Staat er een schutting, dan mag een heg of boom dichterbij. Als jij en je buren goede onderlinge afspraken hebben gemaakt, zet die dan op papier, omdat je moet bewijzen dat er met goedkeuring is afgeweken van de geldende richtlijnen. Vaak denken mensen dat het argument dat de boom al jaren daar staat afdoende is, maar dat is niet zo.

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »