Om je tuin ook gedurende een droge of extreem droge zomer in topconditie te houden kun je een aantal dingen doen. In dit blog delen we 5 gouden tips voor tuinonderhoud in de zomermaanden. Lees snel verder!

Tip 1 – Compost

Voorzie je tuin ook in juli en augustus van een laagje compost. Dit laagje zorgt ervoor dat de wortels van de beplanting koel blijven en dat de grond vochtiger blijft. Het bedekken van de bodem om deze te beschermen tegen hitte en droogte (maar ook tegen kou!) heet ‘mulchen’.

Tip 2 – Houd je tuin vochtig

Een bekende, maar heel belangrijke tip is om vroeg in de ochtend, of juist later op de avond de tuin te sproeien. Waterdruppels die op de bladeren van je planten blijven liggen werken als een vergrootglas en zorgen dus voor verbranding van de bladeren. Daarnaast verdampt water door de hitte snel, dus het is efficiënter wanneer je je tuin sproeit wanneer de zon (bijna) onder is.

Tip 3 – Bodembedekkers

Een andere manier om je tuin vochtig te houden is door het planten van bodembedekkers zoals adderwortel en geraniums. Ook kun je kiezen voor bijvoorbeeld boomschors. Bodembedekkers beschermen de grond en zorgen ook dat er minder ruimte is voor onkruid, wat ook vele tijd scheelt in het tuinonderhoud.

Tip 4 – Maai je gazon niet te kort

Maai je gazon niet te kort, maar houd een hoogte aan van 3 tot 5 cm. Dit voorkomt verbranding van het gras met als gevolg: lelijke dorre plekken. Het gemaaide gras kun je laten liggen zodat het kan dienen als compost. Gemaaid gras bevat veel voedingsstoffen en vocht, en is dus is een ideale beschermlaag én voedingsbron voor het gazon.

Tip 5 – Bemest je gazon voordat het gaat regenen

Tuinonderhoud voer je natuurlijk het liefste uit op het moment dat het jou past. Toch moet je je soms wel even aanpassen aan de natuur, oftewel het weer. Het beste moment om je gazon te bemesten is namelijk als er regen op komst is. Door de regen zakt de mest goed in de grond en kan deze goed inwerken. Zeker in de zomer is voldoende bemesten belangrijk om je gazon gezond en fris groen te houden.

Kortom: er zijn genoeg manieren om je tuin te beschermen tegen extreme droogte!