Tuinhuisjes: Waarvan moet het zijn?

Inhoud

Tuinhuisjes zijn er in verschillende soorten. Niet alleen het ontwerp en vorm verschillen, maar ook het materiaal kan anders tuinhuisjeszijn. Een bouwwerk van hout, aluminium, steen, eik of metaal? De handel heeft voor elke voorkeur een aanbod.

Wat het materiaal voor jouw tuinhuisje wordt, kan best een lastige keus zijn. Het overgrote deel van de bijgebouwen worden geleverd in hout, maar voor bepaalde onderdelen zoals de ramen, kozijnen en het dak  kun je natuurlijk ander materiaal uitzoeken.

Nietige dingen

Ben je van plan om zelf je tuinhuis goedkoop neer te zetten, dan heb je het voordeel dat je het precies kunt maken zoals jij dat wilt. Het beste is om voor een model te kiezen dat bij je woonhuis past. Hoewel zelf bouw voordelen heeft, zijn er ook wat minpunten. De voorbereidingen beginnen met het ontwerpen, aanvragen van toestemming van de overheid, kopen van materialen en het leggen van een fundering. Bedenk dat het tuinhuis moet leiden tot comfort en geen ergernis. Besteed daarom aan schijnbaar nietige dingen zoals de afwatering en bewerking van het hout ruime aandacht.

Bij de afwatering is het belangrijk om het overtollige regenwater zo goed mogelijk weg te voeren, zonder dat het huisje vuil wordt of er water blijft liggen. Heb je gekozen voor hout, zorg er dan voor dat het behandeld wordt tegen ongedierte en schimmels, voordat je het natuurproduct opzet. Hout is een product dat onder invloed van het weer uitzet en inkrimpt. Houd daar rekening mee bij het opzetten. Iets dat vaak over het hoofd wordt gezien is goed hang- en sluitwerk. Dit is noodzakelijk om je haver en goed te beschermen tegen dieven. Komt er verlichting in het huisje, leg dan ook de leidingen hiervoor aan.

Kleurtje

Denk ook van te voren goed na over een kleurtje. Is je tuinhuisje van hout en is het natuurproduct niet op een speciale manier bewerkt, dan moet je het bouwwerk om de zoveel tijd verven. Beits of verf bieden de nodige bescherming tegen weer, wind, vocht en schimmels. Het hout bewerken met een speciale vloeistof onder hoge druk is ook een optie. Maar niet iedereen vindt de groenige kleur van impregneren leuk. Zorg ervoor dat voordat je overgaat tot verven, de ondergrond schoon, vetvrij en droog is. Aangezien hout veel vloeistof opneemt, kun je liever eerst met een grondlaag beginnen. Het beste is om het hout te verven voordat de planken worden vastgemaakt.

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »