Tuindecoraties

De tuin vormt steeds vaker een stijlvol onderdeel van onze woon- en leefwereld. Naast groen en bloemen geef je met goedgekozen tuindecoraties jouw tuin een persoonlijk accent. Wil je een natuurlijke uitstraling behouden, kijk dan eens naar zandstenen vazen en bloembakken.

Zandsteen

Zandsteen is al sinds eeuwen een geliefd materiaal voor tuindecoraties en -sculpturen. Vaak rijk versierd met beeldhouwwerk bleven ze eeuwen hun prachtige uitstraling behouden. Dat ze verweerden maakten ze alleen nog maar mooier.

Karakteristiek beeldhouwwerk

Zandsteen, dat voornamelijk uit kwarts bestaat, werd al eeuwen geleden in heel Europa ontdekt als materiaal voor decoratie van huizen en als materiaal voor duurzame gebruiksvoorwerpen die tegen weersinvloeden bestendig moesten zijn. Zo kregen bij ons in de Gouden Eeuw klok- en trapgevels lijsten van zandsteen en werden tuinen van landhuizen gesierd met zandstenen vazen, bakken en sculpturen. Want zandsteen bleek niet alleen bestand tegen regen en vorst, het was ook geliefd materiaal voor beeldhouwers. Beroemd zijn de tuindecoraties van Franse en Italiaanse paleistuinen. Elegant en decoratief. Maar ook de Britten waren befaamd om hun tuindecoraties van zandsteen dat uit de Cotswold kwam. Ze zijn rustieker dan de Franse of Italiaanse, want ze moesten passen in overvloedig bloeiende tuinen en parken van een veel landschappelijker stijl.

Tafel zandsteen

Onderhoudsvrij en weerbestendig

Nog altijd zijn eeuwenoude zandstenen vazen en bakken te koop. Ze kosten een fortuin. Minder duur, maar nog altijd prijzig, zijn de rustieke, traditioneel uitgevoerde tuinvazen en bloembakken die nu nog in Engeland worden gemaakt. Ze worden vervaardigd van ‘gereconstrueerd zandsteen’. Voor de fabricage komt de zandsteen, net zoals vroeger, uit de Cotswold, maar nu gemengd met onder meer cement. Je ziet aan deze vazen en bakken dat het vakwerk is. Door een speciale bewerking zijn ze nauwelijks te onderscheiden van de antieke uitvoering. Gelukkig voor liefhebbers van natuurlijke materialen in de tuin hoeven fraaie zandstenen vazen en bakken niet duur te zijn. Ze zijn er voor iedere portemonnee en voor iedere smaak. Glad en strak of gedecoreerd met een knipoog naar vroeger tijden. Je vindt beslist de tuindecoratie dat in jouw tuin de sfeer verhoogt en jouw persoonlijke smaak onderstreept.