Als u overweegt een tafel aan te schaffen die voor meerdere doeleinden of ruimten kan worden gebruikt, kan het besluit best moeilijk zijn. Zeker wanneer die af en toe ook dienst moet doen op het terras of in de tuin.

Teakhout is vanwege de eigenschappen die het bezit uitermate geschikt voor ons klimaat. Met name de aanwezigheid van natuurlijke vetten en oliën in teak, maken dat de teaktafel zowel in de  zomer als in de winters buiten kan blijven staan zonder problemen. Het is voor alle gemak wel van belang om goed na te gaan waarvoor de tafel allemaal zal worden gebruikt, hoe hoog het moet zijn, hoe groot, hoe het moet worden onderhouden, enzovoorts.

De hoogteeettafel

Steeds vaker worden stoelen met een armleuning bij de eetkamertafel geplaatst. Het zit comfortabel als je gezellig met je vrienden om de tafel een glas wijn drinkt, maar is niet de meest geschikte keus voor een eettafel. Er zijn daarom zaken waarmee rekening moet worden gehouden bij het kopen van de teaktafel.

Een tafel is tussen de 75 en 80 centimeter hoog. Mensen met een lengte van 1.75 meter tot 1.90 meter zitten prima aan een tafel van 77 of 78 centimeter hoog. Voor langere mensen, mag de tafel hoger. Voor kortere mensen is een hoogte van 75 of 76 centimeter ook goed.

Bij stoelen met een armleuning kan de teaktafel enkele centimeters hoger vanwege regelwerk of scheen onder het tafelblad. Dit komt bijkijken voor de constructie en de stevigheid. Haal je dat weg,  dan is de tafel niet meer stabiel. Hoe langer de tafel, hoe dikker en breder de scheen voor de stevigheid en tegen het doorzakken.

Grootte

Bij het kopen van een tafel wordt vaak gekozen voor een veel te grote tafel. 20 centimeter lijkt minimaal, maar in huis kan dat een groot verschil uitmaken. Dit is een valkuil bij ruimten die  nog leeg staan en wara het moeilijk is om in te schatten hoe groot de tafel moet zijn. Ook wordt- hoe vreemd dat ook lijkt-vaak vergeten dat er nog stoelen bij de tafel horen. Probeer daarom eerst een vergelijkbare afmeting uit met behulp van een plaat of stuk karton waarmee u de toekomstige tafel nabootst.

Tips

Bij het aanschaffen van de teak tafel is het handig het volgende in acht te nemen:

  • Let op de hoogte van de tafel en bekijk of de stoelen die u erbij neemt wel of geen armleuning moeten hebben
  • De grootte van een tafel moet passen bij de ruimte waar of het interieur waarin het moet komen te staan. En, groter is niet automatisch beter of mooier.
  • Ga na hoe u uw teaktafel moet onderhouden om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten
  • Denk goed na over de stijl en design van de tafel. Het is daarbij belangrijk te weten of u de tafel koopt voor slechts enkele jaren of een die heel lang mee moet gaan.