Teak of eik?

Inhoud

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hout standaard en onbewerkt als meubelstuk in  huis te plaatsen. Los van kleine aanpassingen in de vorm of een beschermlaagje eromheen, blijft het natuurproduct de natuurlijke kleur en uitstraling bewaren. Dit lukt vooral met teak- en eikenhout erg goed.Teak & Eik

Vergelijking teak of eik

Beide natuurproducten zijn geweldig, stevig en duurzaam. Maar wat is het verschil tussen teak en eik? Het antwoord ligt in het doel waarvoor het hout wordt gebruikt. Net als andere houtsoorten hebben ook de teak en eik hun goede en minder goede kwaliteiten. Beide zijn harde houtsoorten die na verloop van tijd uitzetten en inkrimpen. Hout is immers vergelijkbaar met een spons. Bij uitdroging krimpt het in. Wordt het nat, dan zet het uit. Dit proces is bij de teak iets meer, dan bij de eik. Zie daar het eerste verschil.

Voordelen

Kies je voor teak meubelen, let dan op goed op de wijze waarop die zijn gemaakt. Het is belangrijk dat de stukken hout goed vastzitten en er tussen de bladen wat ruimte is gelaten voor het proces van inkrimping en uitzetting. Een groot pluspunt van de teak is dat het hout olie bevat en dus vettig aanvoelt. Deze eigenschap maakt dit natuurproduct gemakkelijk bewerkbaar en erg geschikt voor buitenmeubels of badkamermeubel. Door deze voordelen zijn teak tuinmeubels of teak badkamermeubelen zijn dus een goede aankoop! De olie beschermt de meubelstukken tegen water en zonnestralen. Bij de eik is dit anders. Deze houtsoort kan niet zo goed tegen weer en wind, maar zorgt wel voor een knusse woonsfeer. De knoesten en scheuren geven eiken meubelstukken een authentieke en mooie uitstraling.

Zorg

Een ander verschil tussen beide houtsoorten, zit in de zorg. Teak vereist weinig behandeling en kan goed tegen vloeistoffen. Bij eik is dat een ander verhaal. Om lelijke plekken op het hout te voorkomen, moet je dat goed aanpakken en soms zelfs van een beschermlaag voorzien. Oliën die voor meubels worden gebruikt kunnen de eik een donkerdere kleur geven.

Prijskaartje

Los van de verschillen in houtkwaliteit en persoonlijke smaak, kan het prijskaartje in de meubelzaak ook een rol spelen bij de keuze van teak of eik. Vaak wordt ervan uitgegaan dat eik duurder, dus ook beter is. Maar niets is minder waar. Beide houtsoorten zijn goed. Het verschil ligt eenvoudigweg in de arbeidskosten. Teak komt voornamelijk uit Azië waar het loon relatief laag is. Eik wordt uit Europa betrokken en brengt marktconforme salarissen met zich mee, waardoor de kostprijs hoger ligt.

OOK INTERESSANT