Hoe behandel je teak?

Inhoud

Teakhout is dankbaar hout. Het is van nature mooi en gemakkelijk te onderhouden. Meubels van teak hoeven in principe niet behandeld te worden, tenzij het in aanraking is gekomen met een of andere vloeistof die een lelijke vlek heeft achtergelaten.

Teak

Vloeistoffen en vetten dringen namelijk gemakkelijk door in het hout. Het is belangrijk dat de vlekken zo snel mogelijk worden verwijderd. Dit kan met natte lap, groene zeepsop of soda. Vlekken die zijn ontstaan door hitte of vuur kunnen behandeld worden met schuurpapier. Voor we verder gaan met enkele tips over hoe teakmeubels mooi kunnen blijven, eerst wat achtergrondinformatie over de houtsoort teak.

Oorsprong

Teakhout is afkomstig van de Tectona Grandis boom die voorkomt in de bergen van Zuidoost Azië. Birma, Indonesië, India en Thailand staan bekend om hun hoogwaardig teakhout. De boom groeit ook in Centraal-Amerika, waar het voornamelijk is aangeplant. Naast de Tectona Grandis zijn er nog twee andere teaksoorten die zeer zeldzaam zijn: plantageteak en teak uit natuurbossen, ook wel Moulmein of Rangoon genoemd.

Eigenschappen

Teakhout heeft doorgaans een gewicht van 650 kilogram per kubieke meter. Het hout voelt vettig aan vanwege het hoge oliegehalte in teak. Doordat deze houtsoort een natuurlijke vetlaag heeft, is het jarenlang bestand tegen wisselende weersomstandigheden. Teakhout rot en splintert ook niet gemakkelijk. Deze duurzame eigenschappen maken teakhout uitermate geschikt om meubels voor zowel binnen- als buitenshuis te vervaardigen.

Handige tips

Vervolgens enkele tips voor de juiste kleuring en behandeling

Beits

Beitsen wordt voornamelijk gebruikt om het kale hout te kleuren. De beitskleur wordt aangeduid met een getal, maar men volstaat gemakshalve met ‘licht, midden en donker’.

Lak

Lakken die gebruikt kunnen worden op teakhout zijn meestal kleurloos. Maar ook transparante kleuren doen het goed bij teak. Van lak is bekend dat het meubels een kleur geeft en ze tevens beschermt tegen water- en alcohol.

Olie

Olie wordt het meest gebruikt om kale houten meubels te behandelen. Olie geeft het meubel een mooie glans en beschermt het tegen water- en vetvlekken. Omdat het in een badkamer meestal vochtig is is teakolie ideaal voor teak badkamermeubelen. Met olie ziet het meubel er zo goed als nieuw en natuurlijk uit. Een beperking is dat oliën niet in vele kleuren verkrijgbaar zijn.

Was

Was wordt in de meeste gevallen gebruikt voor kale, niet behandelde meubels. Daarbij wordt gekozen voor een afwerking met was of met lak. Een combinatie van beide is ook mogelijk. Anders dan olie is was te verkrijgen in uiteenlopende kleuren.

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »