Spirulina tegen kanker als middel?

Inhoud

De voordelen die spirulina heeft voor gebruikers, heeft de aandacht getrokken van wetenschappers in de Verenigde Staten. Zij onderzoeken behandelingsmethoden voor HIV-positieve en AIDS-patienten. Wetenschappelijke studies, die gedaan zijn in enkele grote Amerikaanse instituten, lijken zeer veelbelovend. Spirulina als middel tegen kanker?

Het gaat hier om een microscopisch plantaardig voedingsmiddel, dat eetbaar is en wordt verkocht in droge poedervorm. Spirulina is een blauw-groene micro-algensoort en letterlijk oeroud. Het was al bekend bij de Azteken en natuurvolken in Afrika, zoals de Kanembu bij het Tsjaadmeer in Centraal-Afrika, het Texcoco meer in Mexico en langs de Grote Rift Vallei in Oost-Afrika.Spirulina

De meeste commerciële spirulina wordt als voedingsstof bedoeld voor menselijke consumptie gekweekt in speciale openlucht bassins in gebieden in Noord-Amerika en Azië. Sinds de jaren zestig is er uitvoerig wetenschappelijk onderzoek naar de medicinale en voedingswaarde van spirulina. Sindsdien zijn er meer dan honderdduizend studies en artikelen gepubliceerd. Hierin zijn de vele en opmerkelijke gezondheidsvoordelen van spirulina gedocumenteerd. Voordat spirulina wordt vrijgegeven voor verkoop, wordt het uitgebreid getest op puurheid.

Bescherming

Uit wetenschappelijke studies is inmiddels gebleken dat de oeroude voedingsstof mensen bescherming kan bieden tegen infecties met het antibiotica resistente Staphylococcus aureus en E. coli. Wetenschappers onderzochten de theorie, dat spirulina werkt tegen bacteriën en microben. Het zou zelfs bescherming bieden tegen andere epidemie veroorzakende microben en kankergezwellen.

Een en ander heeft er toe geleid dat de Russische overheid een patent heeft goedgekeurd voor de behandeling van stralingsziekte bij met name kinderen. In de Chernobyl-regio hebben veel kinderen en jongeren last van deze ziekte. Het vernietigt hun immuunsysteem en kan leukemie tot gevolg hebben. Door het gebruik van spirulina werd het immuunsysteem versterkt. Het hele ‘beveiligingsysteem’ van celdoders, celhelpers en anti-body productie kreeg een enorme boost.

Regulering

Spirulina is bijzonder voedzaam en bevat alle amino zuren. Het is tevens zeer rijk aan zogeheten anti-inflammatore GLA vetzuren, antioxidanten en andere phytochemicals. Wat de voedingsstof echter voornamelijk uniek maakt, is de aanwezigheid van het proteïn Phycocyanin. Dit komt alleen voor in blauw-groene algen. Het heeft dezelfde werking als EPO. Dit hormoon reguleert het beenmerg bij de productie van witte bloedlichaampjes. Phycocyanin stimuleert het onvolgroeide of beschadigde immuunsysteem om te groeien of zichzelf te repareren.

Daarnaast bevat spirulina een suikermolecuul, polysaccharide genaamd. Het activeert het immuunsysteem en verbetert het vermogen van het immuunsysteem om lichaamsvreemde microben of bacteriën op te sporen en te vernietigen. Bovendien verhoogt het de T-cel opbouw en wordt de Thymus klierfunctie verbeterd. En uit onderzoeken bleek dat ook andere celfuncties weer naar behoren gingen werken.

Spirulina tegen kanker? Misschien wel!

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »