Je hebt net je nieuwe auto gekocht en gaat voor een lange rit. Een onoplettende bestuurder kijkt niet uit, ramt je nieuwe speeltje in elkaar en ook jij komt er niet zonder kleerscheuren uit. Dagen in het ziekenhuis en maanden van revalidatie. Wat houd je eraan over en wie draait op voor de kosten?Letselschade

In dit geval kun je, je het liefst zo snel mogelijk wenden tot een rechtsgeleerde die zich in de materie van letselschade heeft verdiept. De meeste deskundigen op dit vakterrein zijn verenigd in de Letsel Schade Advocaten of de vereniging van Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade. Het is niet voor elke praktiserende jurist voorbestemd om deze organisaties te betreden. Jarenlange ervaring en veel kennis over schade en letsels zijn een vereiste.

Geen blaam

Om te kunnen denken aan compensatie moet eerst duidelijk zijn dat jij als slachtoffer geen enkel blaam treft. Letselschade komt vooral voor bij verkeersongelukken, bedrijfsongevallen en medisch ingrijpen. De schade kan van tweeërlei aard zijn: materieel en immaterieel. Bij het eerste gaat het om uitgaven aan de dokter, vervoer, hulp in de huishouding, onderhoud van de tuin en een verminderd inkomen. Soms kunnen kleine ongelukjes heel nare en verregaande gevolgen hebben. Als een professionele pianist zijn vinger kwijtraakt, is dit van veel grotere waarde dan bij iemand met een ander beroep. Bij de immateriële schade wordt daarom ook gefocust op wat een bepaald letsel mentaal voor het slachtoffer betekent.

Geduld

Slachtoffers met letsels moeten veel geduld hebben als ze eenmaal hebben besloten om voor zichzelf op te komen en compensatie te eisen. Het kan enige tijd duren voordat een claim wordt toegekend. Allereerst wordt onderzocht wie verantwoordelijk is voor het letsel. In dit stadium wordt ook nagegaan in hoeverre het slachtoffer is verzekerd en daardoor bepaalde kosten worden gedekt. Daarna wordt over en weer gecalculeerd wat de kosten kunnen zijn die door het letsel voortkomen. Voor het slachtoffer is het van eminent belang om zoveel mogelijk bewijzen te overleggen zoals bonnen, bankafschriften en nota’s. Indien nodig zal vooruitlopend op de definitieve betaling, bepaalde onkosten tussendoor worden vergoed. Als je als slachtoffer merkt dat de uitbetaling langer dan normaal duurt, heb je recht om rente te eisen. Al met al een verzoek tot letselschade ruim twee tot 2,5 jaar in beslag nemen. Dit heeft te maken met de nauwkeurigheid en deskundigheid waarmee moet worden gewerkt. Elke slachtoffer moet zich daarom goed laten informeren en zich door een zeer deskundige rechtsgeleerde in het proces laten vertegenwoordigen.

Advocaten letselschade

Heeft u meer vragen over het onderwerp letselschade of wilt u hulp bij het verhalen van uw letselschade? Dan kunt u terecht bij Blankestijn en Oortman advocatenkantoor Hengelo.