Creëer intieme hoekjes in je tuin en plaats een schutting

Inhoud

Een schutting plaatsen we over het algemeen als we intieme hoekjes in de tuin willen creëren of ons en onze bezittingen af willen schermen van nieuwsgierige blikken. Voordat we echter een schutting plaatsen doen we er verstandig onze rechten te weten en eventuele buren hiervan op de hoogte te stellen.Schuttingen plaatsen

Scheidsmuur of schutting?

Wettelijk gezien is er een verschil tussen een scheidsmuur en een erfafscheiding. Een scheidsmuur, ongeacht welk materiaal, staat precies op scheidingslijn van de percelen en is eigendom van beider buren. Wanneer u de schutting direct op de scheidingsgrens van de percelen wilt plaatsen zijn uw buren in principe verplicht hun aandeel bij te dragen in de kosten. U mag daarna deze erfafscheiding nooit meer zonder toestemming van de mede-eigenaar wijzigen of afbreken.

Voorwaarden voor een schutting plaatsen

Schuttingen

Het kan voorkomen dat buren gebruik maken van uw grond met het zogenaamde ‘recht van overpad’. Indien er geen andere manier is om bij de achterkant van hun woning te komen en het recht niet verjaart is, bent u verplicht dit recht te handhaven. Bij het plaatsen van een schutting is het niet toegestaan deze doorgang te belemmeren. U hoeft bij uw gemeente geen vergunning aan te vragen wanneer de schutting niet hoger wordt dan 2 m voor de achtertuin en 1 m voor grond aan de voorkant van het huis.

In verband met met plaatselijke situatiegebonden regels doet u er echter verstandig aan bij twijfel in ieder geval uw gemeente in kennis te stellen van uw plannen. Wanneer u een schutting, heg of hekwerk zonder toestemming van de buren toch wilt plaatsen dient u een binnenwaartse afstand van 40 cm van de perceelgrens aan te houden. Vanzelfsprekend zijn de kosten dan geheel voor uw rekening. Eveneens bij de wet geregeld is dat u bij het plaatsen van de schutting geen ramen, openingen of doorkijken mag aanbrengen die blik geven op het eigendom van uw buren. Wel mag u er plantenbakken aan bevestigen of bouwsels tegenaan zetten zolang deze geen schade aan de erfafscheiding toebrengen.

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »