Het rijden op een scooter of e-chopper gaat helaas wel eens mis en dan moet je een beroep doen op je scooterverzekering. Dit gebeurt iedereen wel een keer, maar het is niet verstandig om de verzekeringsmaatschappij onjuist te informeren. Hierdoor kan je namelijk zelf behoorlijk goed in de problemen komen.
Als je een verzekering gaat afsluiten geldt namelijk een zogenaamde ‘mededelingsplicht’. Dit houdt in dat je verplicht bent om de verzekeraar van alle voor de verzekering relevante informatie te voorzien en deze naar waarheid te verstrekken. Onder deze informatie valt je schadeverleden en het juiste aantal (negatieve) schadevrije jaren. Als je deze mededelingsplicht schendt, dan heeft de verzekeraar het recht je verzekering stopzetten. Waarschijnlijk ontvang je dan wel een nieuw voorstel voor je scooter- of e-chopper verzekering van je verzekeraar, maar grote kans dat deze duurder uit zal vallen gezien de negatieve schadevrije jaren.
Kosten van de scooterverzekering
Het aantal schadevrije jaren wordt namelijk door de verzekeringsmaatschappij als indicator gebruikt bij de berekening over hoe groot het verwachte risico op schade is. Elk jaar dat je geen schade hebt gereden wordt zo een extra schadevrij jaar. Bij het claimen van een schade zal je in schadevrije jaren terugzakken, en het aantal schadevrije jaren heeft weer invloed op de premie van je scooter of e-chopper verzekering. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe hoger de korting op de premie die de verzekermaatschappij je zal geven.
Als je nog niet lang verzekerd bent en je veroorzaakt een schade, of je hebt meerdere schades achter elkaar veroorzaakt, dan kan je ook een negatief aantal schadevrije jaren krijgen. Dit kan ervoor zorgen dat de verzekeringsmaatschappij besluit je een hogere premie door te belasten voor je scooterverzekering.
Oversluiten
Bij het oversluiten van je scooterverzekering wordt ook om de hoeveelheid schadevrije jaren gevraagd die je al hebt opgebouwd en aan de hand daarvan wordt dan de premie bepaald die je moet gaan betalen. Verzwijg ook bij het overgaan naar een nieuwe maatschappij niet je negatieve schadevrije jaren! Het kan soms verleidelijk zijn omdat je dan weer op nul van start gaat en dus een lagere premie betaalt voor je scooterverzekering, maar dit is zeker niet verstandig! De verzekeraar kan trouwens ook nagaan of je al eerder een schade hebt geclaimd, om zo te controleren of je de juiste hoeveelheid opgebouwde schadevrije jaren hebt vermeld. Is dit niet het geval, dan kan de maatschappij de scooterverzekering aanvraag weigeren of een lopende verzekering zelfs stopzetten en je registeren, zodat andere verzekeraars kunnen zien dat je niet eerlijk bent geweest bij het aanvragen van een scooter/e-chopper verzekering.