Roemenië wijnland

Inhoud

In het noordoosten van Roemenië ligt Moldavië, een historische regio. Hier bevindt zich Cotnari, een van de oudste wijngebieden van Europa met een eeuwenoude reputatie. Niet verwonderlijk dat er enkele van de beste witte wijnen van Roemenië vandaan komen.Wijn

Het wijnbedrijf Cotnari SA werd in 1948 opgericht als een filiaal van het grote staatswijnbedrijf en in 2000 werd het geprivatiseerd en overgenomen door de medewerkers. Tegenwoordig omvat Cotnari meer dan 1.500 hectare wijngaard en produceert men er voornamelijk traditionele Roemeense wijnen, zoals Francusa de Cotnari Feteasca Alba, Grasa de Cotnari en Tamaioasa Romaneasca.

Twee jaar geleden werd een nieuwe productlijn gelanceerd: Chateau Cotnari, Blanc Cotnari, Grasa 2000 en Busuioaca de Moldova. Men maakt gebruik van moderne wijnbouwtechnieken en de kwaliteit is in de afgelopen jaren dan ook sterk verbeterd.

De zoete witte wijn die men van de Grassa maakte waren altijd al van een uitzonderlijke goede kwaliteit, echter droge witte wijnen werden er vroeger maar weinig gemaakt. Dit is absoluut veranderd, tegenwoordig maakt men er heel goede droge wijnen, en wat heel aantrekkelijk is, van inheemse variëteiten. Dit is een strategische keuze geweest van het management. Het heeft zich gericht op de kwaliteit en vindt dat belangrijker dan een commercieel verlokkelijke druif op het etiket.

Door een aantal massale investeringen in 2008 zijn er nieuwe wijngaarden aangelegd en zijn de kelderfaciliteiten en de opslag gemoderniseerd. Er is 200 hectare aangeplant waardoor de totale oppervlakte van de wijngaarden op ongeveer 1.500 hectare is gekomen

In 2008 produceerde men meer dan 8 miljoen liter witte wijn en verkocht men meer dan 12 miljoen flessen. Het grootste deel van de productie consumeert men in Roemenië zelf en ongeveer 10% van de productie wordt geëxporteerd naar de Japan, VS, Canada, Noorwegen, Griekenland, Italië en Spanje. De witte wijnen zijn in Roemenië nog steeds goedkoop, en zelfs beter dan de importwijnen die men voor hetzelfde geld in Carrefour of Selgros kan kopen.

Cotnari SA is van plan om de modernisering van hun wijngaarden met EU-middelen te financieren en heeft bij het Bureau voor de betalingen voor Plattelandsontwikkeling en Visserij in Iasi een project ten bedrage van 2 miljoen euro voor de aanschaf van landbouw machines ingediend. Hiermee wil men 42 kleine tractoren met multi-purpose aanhangers voor gebruik in de wijngaard en een grote van 360 pk aanschaffen, een grote graafmachine, 20 mobiele wijngaardsprinklers, 11 natuurlijke mest verdelers en 11 verdelers voor kunstmest.

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »