Rode wijnen: Wist je dat……? 

Inhoud

Wist je dat rode wijn een aantal gunstige gezondheidseffecten heeft? Enkele voorbeelden hiervan zijn verminderde kans op eierstokkanker, Alzheimer, longkanker, voedselvergiftiging en diabetes. Hier moet echter wel bij vermeld worden dat het hierbij gaat om af en toe een glas rode wijn, dus matig alcoholgebruik!

Wijn en gewicht

Ook is er een onderzoek geweest waar bij wordt beweerd door de onderzoekers van de Harvard University dat vrouwen die rode wijn drinken minder kans zouden hebben om aan te komen dan geheelonthouders. Dit komt volgens hen doordat alcohol op een andere manier in de lever afgebroken wordt. Hierdoor zou het lichaam van alcohol vooral hitte maken en geen vet, zoals eerder aangenomen werd.

Echter ook hierbij geldt weer dat het om matig alcoholgebruik gaat. Matigheid is de sleutel tot een gezonde levensstijl

Wijn en het hartRode wijn

Er zijn ook een aantal studies die aantonen dat een matige consumptie (1 à 2 glazen per dag) van rode wijn gezond is omdat het onder meer het risico op hart- en vaatziekten vermindert doordat het de bloeddoorstroming bevordert.

De stof resveratrol is hoofdzakelijk verantwoordelijk voor deze positieve werking, het is een stof die aanwezig is in druivenschillen waar rode wijn van is gemaakt. Ook interessant om te weten is dat wijnen uit gebieden met extreme weersomstandigheden, zoals Chili, Australië en Argentinië, meer resveratrol bevatten dan wijnen uit onder meer Frankrijk.

Rode wijn of witte wijn?

De voorgenoemde stof resveratrol bevindt zich in de druivenschillen, daarom zou rode wijn gezonder zijn dan witte wijn. Witte wijn wordt namelijk gemaakt uit het vruchtvlees van de druif en zou deze heilzame stof dus missen.

Echter, uit rattenproeven is nu gebleken dat ook de witte variant goed voor de gezondheid is. De gezondheidseffecten bleken hetzelfde te zijn bij ratten die rode wijn of enkel het ‘wonderingrediënt’ resveratrol binnenkregen. Een ander interessante ontdekking; men stelde vast dat de bloeddruk daalde bij de wijn drinkende dieren.

Tips over rode wijn

– Een geopende fles kun je in principe nog drie dagen bewaren. Je kunt controleren of de wijn nog goed is door eraan te ruiken: gooi de wijn weg als het ruikt naar een ziekenhuisgeur of een oude doos in de garage.

– Restje rode wijn over? Vries dit in en gebruik het later voor een lekkere saus.

– Door rode wijn in je glas rond te laten draaien, kun je zien of het van goede kwaliteit is. Als de wijndruppels langs de binnenkant naar beneden ‘druppelen’, is er sprake van een goede wijn.

Rode wijnen in Magnum wijnflessen

Op zoek naar rode wijn in Magnum flessen? Neem dan eens een kijkje op magnumwijnen.nl.

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »