Zijn er speciale verkeersregels voor een quad?

Inhoud

Verkeersregels zijn er zeker! Onder een quad wordt verstaan een voertuig met vier of drie wielen zonder carrosserie. Er zijn vijf soorten en welke verkeersregels er gelden, hangt af van wat voor soort quad het is. De onderverdeling in soort wordt bepaald door het maximum vermogen, het gewicht en de maximumsnelheid.

Quad

We maken onderscheid in de volgende soorten

  • de (zware) quad die is goedgekeurd als bedrijfsauto

Om op dit type te mogen rijden moet je minimaal 18 jaar oud zijn, in het bezit zijn van een rijbewijs B of C, veiligheidsgordels dragen en een quad met een kenteken hebben. Het is bij deze quad niet verplicht om een helm te dragen.

  • de (zware) quad die is goedgekeurd als personenauto

Om op dit type te mogen rijden moet je minimaal 18 jaar oud zijn, in het bezit zijn van een rijbewijs B, veiligheidsgordels dragen en een quad met een kenteken hebben. Het is bij deze quad niet verplicht om een helm te dragen.

  • de quad die is goedgekeurd als driewielig motorrijtuig

Om op dit type te mogen rijden moet je minimaal 18 jaar oud zijn, een helm dragen tenzij de quad veiligheidsgordels heeft en een quad met een kenteken hebben. Met betrekking tot de regels voor het rijbewijs zijn er per 19 januari 2013 nieuwe regels ingegaan: voor het besturen van een gemotoriseerde driewieler met een maximumvermogen van 15 kilowatt (kW) moet je vanaf bovengenoemde datum rijbewijs A1 halen. Voor het besturen van een gemotoriseerde driewieler met een vermogen van meer dan 15 kW, moet je rijbewijs A halen. Heb je voor 19 januari 2013 je rijbewijs B gehaald, dan mag je hiermee op een driewielig motorvoertuig blijven rijden.
Voor al deze 3 categorieën geldt dat je je moet houden aan de verkeersregels voor automobilisten.

  • de quad die is goedgekeurd als bromfiets

Bij het besturen van dit type moet je je houden aan de verkeersregels voor bromfietsers en moet je voldoen aan dezelfde regels die gelden voor het besturen van reguliere bromfietsen. Je moet dus minimaal 16 jaar zijn, in het bezit zijn van een bromfietsrijbewijs, een helm dragen en je quad moet een kenteken hebben.

  • de quad die niet goedgekeurd is voor het gebruik van de openbare weg

Deze quad mag alleen op niet voor het openbaar verkeer openstaand eigen terrein rijden. Er gelden geen leeftijdsbeperkingen, een voorbeeld hiervan is een kinderquad.

Ben je geïnteresseerd in de aanschaf van een gebruikte quad? Klik dan hier.

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »