Waaruit bestaat een quad?

Inhoud

De quad bestaat uit een aantal onderdelen en kan automatisch of handgeschakeld zijn. quad

Bij een handgeschakelde quad zit de gashendel aan het rechterhandvat en het gas geven gaat door middel van een druk met de duim. Soms is dit ook, net zoals bij motoren, met behulp van draaigas en dit zit dan ook aan de rechterkant.

Vaak zit er rechts aan het stuur een hendel voor de rem, en één rechtsonder bij de voet. Bij een automatisch geschakelde quad zitten beide hendels aan het stuur.

Links onder bij de voet zit de schakelpook. Bij semi-automaten werkt dit als volgt; omhoog is één versnelling omhoog, en bij handgeschakelde quads geldt het volgende; de eerste versnelling is naar beneden en de rest is omhoog. De ‘vrij/neutraal’ stand bevindt zich tussen de eerste en tweede versnelling.

De claxon bestaat vaak uit een drukknop links op het stuur en de richtingaanwijzer wordt bediend met behulp van één of meer knoppen aan de linkerkant .

Banden en velgen voor quads

Andere belangrijke quad onderdelen zijn de banden en velgen. Bij de maten van banden en velgen voor quads worden Amerikaanse maten gehanteerd en niet de Europese maten. Laat je hierdoor niet in verwarring brengen. Onderstaand zetten we het even voor je op een rijtje.

Voor een quad band geldt hoe groter de diameter, hoe minder de acceleratie, maar hoe hoger juist de topsnelheid. Een grote diameter is dus geschikt voor het rijden op hoge snelheden.

En andersom geldt het dus ook: hoe kleiner de diameter, hoe groter de acceleratie, maar hoe lager juist de snelheid. Een kleine diameter is dus geschikt voor het rijden op een parcours met veel bochten waar je geen hoge snelheden kunt halen.

Een rekenvoorbeeld voor bandenmaten:

20x11x10 -> Diameter x breedte x velgmaat

20: De diameter is 20 inch (51 cm)

11: De breedte is 11 inch (28 cm)

10: Dit is de binnenmaat voor de velg, in dit geval is dat dus een 10 inch velg.

Een rekenvoorbeeld voor velgenmaten:

10×8,5+3 -> Diameter x breedte + offset

10: is de diameter, dit getal moet overeen komen met het laatste getal van de bandenmaat.

8: Dit is de breedte van de velg, in dit geval een achtervelg.

5: Dit is de diepte aan de binnenkant van de velg gemeten.

3: Dit is de diepte aan de buitenkant van de velg gemeten.

Quad accessoires

Naast de onderdelen van een quad zijn er met name voor de landbouw en de tuinbouw diverse quad accessoires te koop. Denk hierbij aan eens aan onkruidspuiten, lieren, aanhangers, strooiers, cargoboxen en nog veel meer.

OOK INTERESSANT