Een prominente plek voor Portugese wijnen in de hedendaagse wijncultuur

Inhoud

In de hedendaagse wijncultuur hebben de Portugese wijnen een prominente plek ingenomen. De kwaliteit van deze wijnen vinden zijn oorsprong in de kwalitatief goede inheemse druivensoorten die in Portugal te vinden zijn. Deze druivensoorten worden gerijpt door een perfect klimaat. De wind van de Atlantische Oceaan zorgt voor verkoeling tijdens de warme dagen van het jaar in Portugal. Dit is een ideaal klimaat waardoor verschillende druivensoorten het zeer goed doen. De bekendste wijnen uit Portugal bij een brede doelgroep zijn uiteraard de Port en de vinho verde.

Portugese wijnen

Geschiedenis Portugese wijnen

De Portugezen begonnen met het exporteren van wijn in de 17e eeuw. Doordat er een handelsembargo door de Engelsen was opgeworpen richting Frankrijk, waren de Portugese wijnen de populairste wijnen van het moment. Voornamelijk in Engeland werd er alleen maar Portugese wijn gedronken. Hiermee werd de basis voor de komende eeuwen gelegd. Sterker nog in de 18e eeuw was er meer vraag dan aanbod op het gebied van Portwijnen. In 1986 kwam Portugal bij de Europese Unie en moest het weer gaan concurreren met andere wijnlanden binnen de Unie. Door deze concurrentiestrijd die los ging barsten, besloot de Portugese politiek geld te pompen in de Portugese wijnbouw. Hierdoor konden er nieuwe technieken worden toegepast, die de smaak van de wijn en port alleen ten goede zijn gekomen.

Druivensoorten en wijnbouw

Door het diverse klimaat in Portugal met relatief warme zomers en koude winters zijn er verschillende druivensoorten te vinden. Ook de verschillende ondergronden zorgen voor een uitstekende bodem voor een keur aan druivensoorten. Naast vele inheemse druivensoorten worden er ook de bekende druivensoorten zoals syrah, chardonnay en cabernet sauvignon verbouwd. Een aantal inheemse druivensoorten die bekend zijn geworden zijn de tinta francesca, arinto en de tinta barocca. Een aantal druivensoorten zijn zelfs beschermd om de kwaliteit van de wijnen te kunnen waarborgen. Zo zijn er een aantal herkomstbenamingen in het leven geroepen om wijnsoorten te kunnen onderscheiden. Dit zijn de Vinho Verde, Douro en de Dão. De echte wijnliefhebber kan dan ook goed terecht bij de selectie wijn uit Portugal die er op dit moment beschikbaar zijn.

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »