Een persoonlijke lening sluit je af bij een grote aankoop

Inhoud

Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een nieuwe motor. Je kan een persoonlijke lening afsluiten vanaf 500 tot ongeveer 50.000 euro, maar de hoogte van deze bedragen kan wat verschillen per kredietverstrekker.Geld

Bij deze lening leen je een vast bedrag tegen een vaste rente en een vaste looptijd. Een rekenvoorbeeldje; je spreekt een looptijd voor je persoonlijke lening af van 36 maanden, in dit geval ben je drie jaar lang bezig met aflossen van je lening waarbij je elke maand een klein bedrag van de lening terugbetaalt. Hierbij komt nog het bedrag dat je aan rente moet afbetalen. Hoe hoger het rentepercentage, hoe meer je aan rente betaalt.

Wil je een kleiner bedrag lenen (bijv. 350 euro), en op hele korte termijn, dan is een minilening een mogelijkheid. Deze kan soms wel binnen een uur afgesloten worden, en er zijn diverse kredietverstrekkers die deze vorm van lenen aanbieden. Een groot nadeel van deze minilening is de relatief hoge rente en de aflossingstijd.

Dit is vaak binnen een maand, en soms zelfs binnen een week. Hierbij wordt de rente meestal uitgedrukt in de vorm van administratiekosten. Deze kunnen wel oplopen tot 25 euro per afgesloten lening,  dat omgerekend naar een rente percentage uitkomt tot wel boven de 20%!

Een andere leenvorm is het doorlopend krediet. Dit is een meer flexibele lening die vaak wordt afgesloten als je van te voren niet precies weet hoeveel geld je wil gaan lenen, denk hierbij bijvoorbeeld aan een verbouwing van je huis. Je kan deze afsluiten vanaf 2.500 tot ongeveer 50.000 euro. Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag en de rente is variabel.

Hoe maak je de voor jou beste keus

Zoals wel blijkt uit bovenstaande informatie is de minilening een extreem dure lening. Een doorlopend krediet kan een goede keuze zijn als je niet precies weet hoe groot het bedrag is dat je wil gaan lenen. Kies dan ook voor een persoonlijke lening als je niet per direct geld nodig heeft en je precies weet hoe hoog het bedrag is dat je wilt lenen. Inderdaad, de aanvraag procedure is misschien wel iets langer, maar op de lange termijn ben je echt goedkoper uit. Maar ook hier moeten we een ‘maar’ toevoegen; met het afsluiten van een persoonlijke lening moet je ook echt op je hoede zijn. Want hoe langer de looptijd van je persoonlijke lening is, hoe duurder je lening wordt.

De conclusie is dat leningen vergelijken loont  in alle gevallen zeker de moeite kan lonen.

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »