Personeelstevredenheidsonderzoek door middel van een enquête

Inhoud

Wat is eigenlijk een personeelstevredenheidsonderzoek?

Bij zo’n onderzoek wordt met behulp van een enquête onderzoek gedaan onder het personeel waarbij gevraagd wordt naar o.a. de leidinggevende(n), de werkdruk, de werksfeer, de arbeidsomstandigheden, ontwikkelingsmogelijkheden, de houding ten opzichte van het werk en waardering. Kortom, het onderzoeken van het gevoel van welbevinden dat personeel door haar werk ervaart.Personeel

Waarom?

Er zijn genoeg redenen om  hier als werkgever tenminste één keer per jaar aandacht aan te besteden. Tevreden personeel zorgt over het algemeen voor minder verloop en verzuim, betere bedrijfsresultaten en tevreden klanten. Door dit onderzoek zelf uit te voeren krijg je snel inzicht in wat er speelt bij het personeel.

Tips

Onderstaand een aantal tips voor het opstellen van een enquête personeel tevredenheidsonderzoek.

  • Houd de enquête beknopt en relevant; zorg ervoor dat de vragen voor al de werknemers relevant zijn en doe wat met de informatie;
  • Voer het personeel tevredenheidsonderzoek online uit . Dit scheelt niet alleen veel tijd in het uitwerken van de resultaten en het presenteren van het resultaat, maar maakt het ook makkelijker om anonimiteit te waarborgen. Stel dus ook geen vragen waarbij herleidt kan worden welke functie iemand heeft;
  • Stel duidelijke vragen: wees specifiek, houd het simpel en stel de juiste vraag en zorg ook dat de antwoordcategorie goed op de vraag aansluit;
  • Zorg ook voor een aantal open vragen. Dit geeft het personeel de kans haar ideeën en opmerkingen te spuien. Het gevoel dat er naar je geluisterd wordt draagt absoluut bij aan tevredenheid.
  • Ga respectvol met de antwoorden om en schaad het vertrouwen van je personeel niet; doe je dit wel, dan zal dat gevolgen hebben voor de volgende enquête die je houdt,  er zal dan minder snel een eerlijk antwoord gegeven worden.
  • Salarisvragen: denk goed na over de vraagstelling bij salarisvragen. Er is altijd een grote kans dat personeel aangeeft hier ontevreden over te zijn in de hoop dat de directie de salarissen verhoogt. Vraag bijvoorbeeld ook naar de mening van de medewerker over de secundaire arbeidsvoorwaarden, bonussen en andere beloningen.
  • Creëer draagvlak voor dit initiatief, en niet alleen bij de ondernemingsraad en de directie, maar juist ook bij de rest van het personeel. Leg nadruk op het belang van de enquête en neem er de tijd voor.
  • Tot slot; zorg voor een goede follow up en doe echt wat met de resultaten. Focus zichtbaar op verbeterpunten en koester de dingen die goed gaan.

Een personeelstevredenheidsonderzoek loont dus de moeite, voor minder ziekteverzuim, meer omzet en tevreden relaties voor het bedrijf.

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »