Er werken steeds meer bedrijven met payroll organisaties

Inhoud

Bedrijven besteden op deze manier alle personele administratie uit zoals het uitbetalen van salarissen, belastingaangifte, ziektemeldingen en het afdragen van premies. De payrollorganisatie worden vaak ingeschakeld door bedrijven voor tijdelijke werknemers en ingehuurde freelancers of zzp’ers.Werknemers

Payrolling of factureren?

Maar is payrolling ook de beste oplossing voor zzp’ers en freelancers, of kunnen zij juist beter een factuur schrijven? Stel, je haalt een opdracht binnen, mooi! Je nieuwe opdrachtgever vraagt hoe je betaald wilt krijgen; via payrolling of wil je factureren? Je bent gewend altijd een factuur te sturen bij het voltooien van een opdracht, maar nu is er opeens ook een andere mogelijkheid. Maar wat betekent deze mogelijkheid ‘payrolling’ voor jou als freelancer of zzp’er?

In eerste instantie klinkt payrolling erg aantrekkelijk. Je hoeft geen facturen meer te maken, en aan het einde van de maand wordt er gewoon geld op je rekening bijgeschreven, dat scheelt weer administratie. Een bijkomend voordeel is dat je als het ware gewoon in dienst bent. Dit houdt dus in dat als het gaat om sociale verzekeringen, je alle voordelen hebt die normale werknemers ook hebben. Voor de uren dat je werkt ben je verzekerd tegen werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Toch is het zo dat payrolling lang niet altijd voordelig is voor zzp’ers en freelancers.

Door voor payrolling te kiezen in plaats van factureren verlies je namelijk wel voordelen die je hebt bij de belastingdienst. Als je in aanmerking wil komen voor de starters- en ondernemersaftrek moet je per jaar minimaal 1225 uur gewerkt hebben voor je zaak. Krijg je als freelancer of zzp’er via payroll uitbetaald, dan werk je voor die uren in dienst voor de belastingdienst. Met andere woorden, de payroll uren tellen niet mee in de gewerkte uren voor je eigen zaak. Als je bijvoorbeeld 20 uur per week werkt bij een payroll-opdrachtgever en 21 uur steekt in je zaak, voldoe je niet aan het urencriterium en profiteer je niet van de ondernemingsbelastingvoordelen. Je kan er natuurlijk voor zorgen dat je net wat minder uren maakt bij de payroll-opdrachtgever zodat je meer tijd over hebt voor andere opdrachten en zo toch aan het minimaal aantal uren komt.

Voor wat betreft arbeidsongeschikt is het zo dat wie betaald krijgt via payroll verzekerd is tegen onder meer arbeidsongeschiktheid, ziekte en werkloosheid voor de uren die gemaakt worden bij de payroll-opdrachtgever. Netto houd je dan wel minder over aan een opdracht, maar je bent dan wel (deels) verzekerd.

Het is voor iedere freelancer en zzp’er dus een kwestie van goed rekenen en uitdenken wat payroll uitbetaling voor invloed heeft op zijn of haar situatie. Payroll offerte aanvragen.

OOK INTERESSANT