Op zoek naar feestkleding voor carnaval

Inhoud

Het is alweer zover: De elfde van de elfde in de afgelopen maand zijn volgens de jaarlijkse traditie de voorfeesten van het carnaval begonnen.

Geschiedenis

feestkleding

Vroeger ging men zich in Nederland tijdens het carnavalsfeest tegoed doen aan veel lekker voedsel omdat de mensen in Nederland vervolgens veertig dagen moesten vasten. Het vasten duurde vanaf elf november van ieder jaar, maar liefst veertig dagen tot aan het paasfeest. Momenteel begint het carnavalsfeest al op elf november van het betreffende jaar en duren deze carnavalsfeesten, in sommige gevallen bijna wekelijks, door tot aan het carnavalsfeest zelf. Van oudsher is elf het getal van de gekken en van de dwazen. Op de elfde van de elfde begint ieder jaar het carnavalsfeest weer met de traditionele openingsceremonie, welke doorgaans wordt geopend door de gekozen prins carnaval van het jaar ervoor.

Optochten

Verreweg de grootste carnavalsoptocht in Zuid Nederland, beneden de rivieren, vind plaats in Den Bosch in de provincie Brabant. Verreweg de grootste optocht tijdens het carnavalsfeest boven de rivieren vindt plaats in Oldenzaal in de provincie Overijssel. Oldenzaal ligt in het midden Oosten van Nederland ongeveer 8 kilometer tegen de Duitse grens. Het carnavalsfeest in Oldenzaal wordt naast het bekijken van de gigantische optocht van twee kilometer lang, gevierd in de cafés, restaurants en zalencentra. Niet alleen omdat het binnen een stuk warmer is dan buiten omstreeks medio Februari, maar vooral ook om de ultieme gezelligheid. Veel cafebazen hebben een dweilorkest en bier en likeur vinden gretig aftrek onder de verklede en feestende mensen.

Kleding vroeger

Doordat de mensen in het verleden niet zo veel geld hadden, bestond de oorspronkelijke carnavalskleding toentertijd uit oude kledingstukken. Dit was meestal een donkerblauwe kiel en een rode zakdoek met figuren. Er is op dit moment niet veel meer over van de traditionele feestkleding tijdens de carnaval in Nederland. Er is tegenwoordig legio keus en mogelijkheden met betrekking tot feestkleding die in de carnavalswinkels worden aangeboden. Het gigantische aanbod voor feestkleding varieert sterk van binnen de feestwinkels en alsof dat nog niet genoeg is komen er elk jaar meer nieuwe feestaccessoires bij.

Trends

De trend voor feestkleding tijdens de carnaval 2013/2014 was bijvoorbeeld veel marinekleding, van verkleedkleren voor matrozen tot kapiteinskleding. Ook werd er veel piraten verkleedkleding verkocht. Voor de dames waren er vooral de glitter en glamour jurken, die als warme broodjes over de toonbank gingen. Vooral glitter sexy kleding was de trend tijdens het carvalsfeest voor de meevierende dames. Dierenkleding, zoals een berenpakken of een gorillapakken, zijn zoals ieder jaar weer erg goed bij de mannelijke feestvierders.

Wat de nieuwe rage voor de carnaval kostuums 2014/2015 gaat worden is nog niet bekend. Dat moeten we nog even rustig afwachten. Maar één ding staat vast: carnaval 2014/2015 wordt weer een daverend en knallend feest.

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »