Je gaat je eigen visitekaartje ontwerpen! Je hebt vast al een idee in je hoofd hoe het eruit moet komen te zien, met als hoofddoel dat je kaartje je (bedrijfs)identiteit én contactgegevens duidelijk weergeeft. Hier kan weinig mee misgaan toch? Blijkbaar wel! Regelmatig wordt er geblunderd bij het ontwerpen van visitekaartjes. Hieronder behandelen we de meest voorkomende valkuilen, zodat dit jou niet zal overkomen.

Onduidelijke boodschapVisitekaartje

Zorg ervoor dat degene die je kaartje ziet in één oogopslag duidelijk weet wat jij te bieden hebt. Als je niet snel aan je kaartje kan zien wie je bent en wat je te bieden hebt, mis je echt een kans en eindigt het hoogstwaarschijnlijk in iemand z’n prullenmand!

Slechte kwaliteit foto’s en afbeeldingen

Een wazige of korrelige afbeelding komt erg onprofessioneel over en is funest voor de uitstraling van je kaartje. Denk bij het ontwerpen er altijd aan dat een plaatje er misschien fantastisch uitziet op je beeldscherm, maar dat betekent niet dat het er ook nog zo uit ziet op papier. Zorg ervoor dat je een afbeelding van minstens 300 dpi hebt,  dan zit je altijd goed.

Te weinig of juist te veel tekst

Zorg ervoor dat alleen de absoluut noodzakelijke informatie op je kaartje staat, denk hierbij aan je contactgegevens, bedrijfsnaam en slogan/ondertitel. De ontvanger van jouw kaartje moet in één oogopslag je e-mailadres op het kaartje kunnen vinden. Gebruik daarom ook niet te kleine letters.

Maar je visitekaartje moet ook niet te leeg zijn. Als het bijvoorbeeld te leeg is, en ook een lichte kleur heeft, gebruiken mensen het al gauw als notitieblaadje. Weer een stap dichter bij de prullenmand……!

 “Goedkoop” visitekaartje

Een visitekaartje met een goedkope uitstraling voorspelt niet veel goeds over je bedrijf. Althans, zo zal de ontvanger het bekijken. Vermijd een standaard ontwerp dat al zoveel gebruikt wordt, slechte afdrukkwaliteit, geen eigen logo, te dun papier etc. Je maakt al een goede indruk met een mooie papierdikte, en dat hoeft echt niet zo veel geld te kosten.

Vreemde afmetingen of vormen

Het tegenovergestelde van een ‘goedkoop’ uiterlijk; een afwijkende vorm en/of afmeting. Dit kan ontzettend effectief en leuk zijn, want je zal er zeker door opvallen, maar sla niet door! Te grote visitekaartjes zijn bijvoorbeeld niet makkelijk in een broekzak te stoppen. En een vreemde vorm kan er weer voor zorgen dat een kaartje niet in een portemonnee past.