Kiezen voor meubels op maat of niet?

Inhoud

Bij de ene is de keus gauw gemaakt, de ander doet er iets langer over: wordt het een standaard kast of eentje op maat? Haal ik die ene bank zo uit de showroom of laat ik een salon set maken naar keus? Veel hangt af van uw stijl, smaak en cultuur. Maar uiteraard ook van wat u te besteden hebt.Tafel

De ervaring leert dat veel mensen toch wel bijzondere wensen hebben voor hun meubel. Een meubelstuk dat vaak niet standaard voor handen is. Bijvoorbeeld een tafel met afwijkende maten, een complete slaapkamer kastenwand of een specifieke print voor de stoffering van een zitbank. Fanatiekelingen prefereren lokale of handgemaakte meubelen in hun interieur. Ambachtelijke meubelen hebben nou eenmaal hun charme, omdat ze origineel ogen en het regelrechte resultaat zijn van uw eigen creativiteit en goed gekozen vakmanschap.

Verschil

Overwegingen die kunnen worden gemaakt bij het aanschaffen van een standaardmeubel of het bestellen van een meubel op maat bij uw meubelzaak zijn:

  • Materiaalkeuze: bij een standaardmeubel zijn de materialen vooraf bepaald, terwijl bij een meubel op maat de materialen zelf kunnen worden uitgekozen en de materiaalkeuze veel groter is. Bij materialen valt o.a. te denken aan eiken meubel, teak meubelen en grenen meubel.
  • De ruimte waarin het meubel moet worden geplaatst: bij een standaardmeubel bepalen de afmetingen van het meubelstuk waar het komt te staan. Bij een meubel op maat wordt juist uitgegaan van de afmetingen van de ruimte waarin het meubel komt te staan. De meubels kunnen in dit geval vrijelijk worden aangepast aan de ruimte waarin ze komen te staan.
  • Interieur: standaard meubels passen niet altijd in het interieur. Een meubel op maat daarentegen kan naar believen worden aangepast aan de bestaande inrichting.
  • Uniciteit: een meubel op maat kan zich naar gelang de creativiteit en durf van de ontwerper, opvallend onderscheiden in vorm, maat, kleur en functionaliteit of zelfs de enige zijn in zijn soort.
  • Houtsoort: bij een standaardmeubel is de houtsoort vooraf bepaald, bij een meubel op maat wordt indien raadzaam gewerkt met een houtsoort naar keuze.
  • Kosten: bij maatwerk meubels hoeven niet veel meer te kosten dan zelf vervaardigde meubels. In de praktijk blijkt dat goed advies in combinatie met vakmanschap slechts een geringe meerprijs hebben voor een meubelstuk naar wens. Dit is uiteindelijk veel rendabeler dan geld uitgeven aan een kast of bed dat nog net niet is wat u in gedachten had. Bovenal geldt dat meubels op maat kunnen worden vervaardigd aan de hand van uw beschikbare budget.
  • Service: bij een meubel op maat kunt u naast de gebruikelijke garantie ook worden bijgestaan met adviezen, ontwerpen, aanvullende inrichting of verdere aanpassing van uw bestaande interieur, renovaties, enzovoorts.

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »