Met recht over grenzen heen

Inhoud

De wereld is één groot dorp. Deze zinsnede illustreert dat internationale grenzen steeds verder vervagen. Met de komst van de Europese Unie is dat duidelijk merkbaar in Europa. Maar heel gemakkelijk kunnen reizen naar en wonen in een ander land heeft nog steeds verregaande juridische consequenties.Recht

Veel mensen kiezen ervoor om in een ander land te wonen, maar hun oorspronkelijke nationaliteit te behouden. Dat is op zich geen enkel probleem. Maar stel je eens voor dat je als Nederlander al geruime tijd in Duitsland woont, een serieuze relatie hebt en ook onroerend goed op Duitse bodem bezit? Je zult je wel eens afvragen wie er van je zal erven als je het tijdelijke leven voor het eeuwige ruilt.

Keuze

Elk land heeft zijn eigen regels als het gaat om erven. Als degene die overlijdt in eigen land vertoefde, dan gelden de regels van dat land. Maar de situatie wordt ingewikkeld wanneer een Nederlander in Duitsland sterft. Was de Nederlander alleen op vakantie, dan is dat ook geen probleem. Maar woonde hij langer dan vijf jaren in dat land, dan heeft hij volgens de wet in Nederland, nauwe relaties in het land waar hij was ingezeten, namelijk Duitsland. Voor een Nederlander die langer dan vijf jaren in Duitsland woont, is het Duitse erfrecht dan van toepassing. Maar de Nederlandse wet biedt haar onderdanen wel de mogelijkheid om een keuze te maken. Dus als de Nederlander die langer dan vijf jaren in Duitsland woont, wenst dat het Nederlandse erfrecht op hem van toepassing blijft, dan moet hij dat in een laatste wilsbeschikking duidelijk aangeven.

Aanspraak ouders

Maakt hij de keuze niet en laat hij alles in zijn wilsbeschikking na aan zijn geliefde, terwijl zijn ouders nog leven, dan geldt het Duitse erfrecht. Het Duits recht geeft ouders aanspraak op een deel van het bezit. Voor ouders is dat de helft van het wettelijk erfdeel. In het bovenstaand geval heeft elke ouder aanspraak op een kwart van het bezit. Samen is dat dus de helft. De geliefde krijgt dus niet het hele bezit, maar de helft. De andere helft moet ze afstaan aan de ouders (elk een kwart). Maar heeft de Nederlander in zijn laatste wilsbeschikking wel een keuze gemaakt voor het Nederlandse erfrecht, dan krijgen de ouders helemaal niets. Het Nederlandse recht kent immers geen aanspraak op een legitieme deel voor de ouders. De geliefde erft in dat geval dus alles.

Advocaten

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Bezoek dan de website van Blankestijn en Oortman advocaten Hengelo. Wij zijn gespecialiseerd in Duits recht en zijn u graag van dienst.

OOK INTERESSANT