Meer stijl en klasse met tuininrichting

Inhoud

Een blokhut, tuinhuis of prieel? De keuze is niet zo gemakkelijk. Maar de doorslag kan komen door bij jezelf stil te staan over welke functie die extra ruimte in je tuin zal hebben. De laatste jaren is het prieel heel erg populair geworden binnen de tuininrichting. Heb je voldoende ruimte in je tuin, dan is dat alternatief zeker aan te bevelen.

VerschilTuininrichting

Veel verschilt een prieel niet van een blokhut of tuinhuis. Het grootste onderscheid is dat het prieel meestal volledig of half open is. Prieelen komen oorspronkelijk uit het klassieke Engeland waar die ruimte speciaal wordt gebruikt om ’s middags het traditionele kopje thee te gebruiken. Om zowel in de zomer als in de winter de ruimte te kunnen benutten, zijn er tegenwoordig zelfs ontwerpen waarbij je tijdens de koude maanden het prieel met een zeil of wat anders kunt afsluiten.

Knus

Priëlen waren vroeger, in de negentiende eeuw, vooral te zien in de tuinen van grote landhuizen. Voor het prieel werd voornamelijk hout of metaal gebruikt. De ruimte werd omgeven door bloemen en planten en had meestal een knusse vredige uitstraling. Net als blokhutten en tuinhuizen zijn priëlen tegenwoordig kant-en-klaar te betrekken. Besluit je, je prieel gedeeltelijk af te sluiten met glas, dan heet het een oranjerie of theehuisje.

Genieten van je tuin

Een prieel is bij uitstek geschikt om langer van je tuin te genieten. In de zomer kun je er uren vertoeven en baken in de zon. In het najaar kun je heerlijk genieten met een kachel, beschermd tegen de kou. En je hoeft niet per se in je prieel te zitten om het genot te ervaren. Zelfs door uit je huis te kijken, kun je die voldoening en bevrediging voelen.

Functioneel

De meeste houten priëlen worden gemaakt van rood Western ceder hout. Een houten prieel moet functioneel, sierlijk en robuust zijn. Er is voldoende keuze uit een vierkant model, rechthoek, zeshoekig of achthoekig ontwerp. Het hout kan onbehandeld of geïmpregneerd worden aangeschaft.

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »