Wat doet een makelaar voor je?

Inhoud

Bij de verkoop van een woning staat een heleboel op het spel als niet de juiste expertise erbij wordt gehaald. Het lijkt misschien makkelijk om de klus zelf even te klaren, maar dat is het niet. Er komt veel meer bij kijken bij je huis verkopen en daar kan een makelaar u in elk geval op attenderen.makelaardij

Een makelaar is een deskundige die bemiddelt bij koop en verkoop, huur en verhuur van huizen, kantoren, roerende zaken, verzekeringen, op de goederentermijnmarkt of ander roerend, onroerend of registergoed. Hij of zij regelt ook contracten en (ver)koopafspraken. Een groot deel van het makelaarswerk bestaat uit het zoeken een geschikte partij om roerend of onroerend goed te verkopen of te verhuren. De makelaar is dus een tussenpersoon die tevens alle zaken van opname tot de overdracht laten regelen door de notaris. Er zijn er ook makelaars, die een vast tarief hanteren ongeacht de verkoopwaarde van het te verkopen goed. Zolang de werkzaamheden van de makelaar niet tot resultaat leiden, hoeft de verkopende klant meestal alleen de door de makelaar gemaakte kosten te vergoeden.

Aankoopmakelaar

Een makelaar heeft of is meestal verbonden aan een erkent makelaarskantoor. Bij het kiezen naar een makelaar is het dus raadzaam om eerst op onderzoek uit te gaan, welke makelaar of welk kantoor u het beste kan vertegenwoordigen. Ga ook na welke diensten zij allemaal aanbieden. Het kan best dat datgene wat u wenst er niet bij zit of dat u van meerdere diensten gebruik kan maken. De makelaar die voor u bemiddelt bij de verkoop van uw huis of pand wordt een aankoopmakelaar genoemd.

Bekendmaken

De makelaar gaat aan het werk, maar u ook. Potentiële kopers moeten zich een weg banen in de jungle van alle huizen en panden die op de verschillende fora te koop worden aangeboden. Internetsites, advertentiebladen en kranten lopen over van de verkoopaanbiedingen. U kunt zelf een advertentie plaatsen op een van deze fora of u kunt dit in overleg met de makelaar doen. Hij of zij heeft meer ervaring hierin en kan u vast van nuttig advies voorzien. Behalve het medium zijn ook de vorm en inhoud van uw advertentie van belang. Het moet opvallend zijn, met bijvoorbeeld een mooie opmaak of aantrekkelijke foto’s en er moet voldoende beschreven staan om potentiële kopers aan te trekken voor de verkoop eigen woning.

Goede bereikbaarheid

Ga bij het uitkiezen van een vastgoedkantoor ook na wat de openingstijden zijn. als die te beperkt zijn is de kans klein dat geïnteresseerden snel en gemakkelijk er naartoe stappen. Het kantoor moet gemakkelijk te bereiken zijn en zowel de receptie als de makelaars die er werken moeten over voldoende deskundigheid en goede communicatieve vaardigheden beschikken. Vraag daarom naar referenties.

Prijs

Wees bij het vaststellen van een vraagprijs redelijk en realistisch. Oriënteer je op de markt en laat je door meer dan 1 deskundige adviseren. Dit geeft een beter beeld van de werkelijkheid. Het heeft geen zin dat u met een prijs op de proppen komt waarvan serieuze kopers stijl achterover vallen of dat u een zodanige prijs hanteert waar u als verliezer uit de bus komt. Laat uw huis of pand voor alle zekerheid het liefst eerst taxeren.

Goede indruk

Zorg ervoor dat u een goede eerste indruk maakt op potentiële kopers. Dit kan wanneer uw huis in opperbeste staat is. Ruim alle rommel op, reinig het huis goed, pleeg nodige reparaties, maak de tuin schoon, werk alle onaangename geuren weg.

Huis bezichtigen

Spreek duidelijk af op welke dagen en tijden kandidaat-kopers het huis kunnen bezoeken. Probeer u zoveel mogelijk naar hun te schikken. Blijf bereikbaar indien er iets mocht tussen komen vanuit de bezoekers of  de makelaar.

Follow up

Blijf in contact met de makelaar, opdat hij de aandacht blijft vestigen op de verkoop van uw huis of pand. De makelaar of het vastgoedkantoor heeft sowieso meer op zijn bord dan alleen uw onroerend goed.

Vastgoed in eigen beheer

Tegenwoordig zijn er complete Facilitair Management Informatie Systemen (FMIS) verkrijgbaar die geheel in de cloud draaien. Met een facility management systeem heeft u op ieder gewenst moment volledige inzage in de dagelijkse ondersteunende processen. Deze software is vaak opgebouwd uit verschillende modules, zodat de software geheel naar eigen wens kan worden ingesteld, van vastgoed management tot het beheer van overeenkomsten en van inkoop tot een meerjaren onderhoudsbegroting

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »