De hoge voedingswaarde van het wortelgewas maca

Inhoud

De voordelen van het wortelgewas maca zijn bij veel mensen wel bekend: het geeft de mens meer energie, leidt tot betere prestaties en meer seksuele en levenslust. Bovendien heeft maca een uitzonderlijk hoge voedingswaarde en is het honderd procent natuurlijk, zonder extra additieven.

Maca wortelgewas

Maca ziet eruit als radijs en is wit, rood of zwart van kleur en het groeit hoog in de bergen. Al sinds de Inca’s is maca in Peru een belangrijk voedingsmiddel en medicinaal gewas. Ook de Spanjaarden maakten dankbaar gebruik van deze superwortel. Uit koloniale verslagen blijkt zelfs dat lokale boeren maca moesten kweken om daarmee belasting aan de Spanjaarden te betalen.

Door de teelt op grote hoogte en in barre weersomstandigheden van het gewas “Lepidum meyenii Walp” heeft maca een zeer hoge voedingswaarde. De rijke, natuurlijke en niet geïndustrialiseerde berggrond zorgt er voor dat maca veel mineralen, vitaminen, aminozuren en essentiële vetzuren opslaat. Deze worden door het menselijk lichaam goed opgenomen en helpen tekorten aanvullen.

Gedurende groeiseizoen, dat zo’n acht maanden duurt, krijgen alle voedingsstoffen in dit wortelgewas voldoende tijd om zich te ontwikkelen. Vervolgens krijgt het gewas drie maanden de tijd om op een natuurlijke manier in de open lucht te drogen. Deze gedroogde maca wortels worden schoon gemaakt en in stukken gebroken, om dan in de meeste gevallen te worden vermalen tot poeder. Dit wordt onmiddellijk verpakt en onder de meest optimale omstandigheden geëxporteerd.

Meer energie met maca

Peruaanse ginseng, zoals maca soms ook wel wordt genoemd, wordt al honderden jaren gebruikt als stimulerend middel voor lichaam en geest. De zogeheten macaïnes, een groep van bijzondere stoffen in maca, hebben een positieve werking op het lichamelijk en geestelijk welzijn van mannen en vrouwen.

Maca is een zogenoemd ‘adaptogeen’: bij zware omstandigheden, die ongunstig zijn voor een mens, zorgt het er voor dat hij of zij zich gemakkelijke kan aanpassen. Denk dan aan gevallen van stress, kou, hitte, werkdruk en ouder worden. Dit wortelgewas ondersteunt je tijdens bijvoorbeeld studie, sport en in je dagelijks leven.

De aangeraden dosis is vijf gram gemalen maca per dag. Je kunt dit wortelgewas mengen met vruchtensap, yoghurt of smoothies. Wel moet worden gezegd dat de smaak van macapoeder voor veel mensen even wennen is. Het heeft een zoetige smaak, die wel iets weg heeft van butterscotch. De smaak wordt ook wel eens omschreven als ‘chocolade- of vanilleachtig’.Je kunt beginnen met een half theelepeltje per vol glas vruchtensap en zo verspreid over de hele dag tot je een hele theelepel hebt genomen.

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »