LME prijzen beïnvloed door overname?

Inhoud

Op de London Metal Exchange (LME) worden dagelijks de prijzen vastgesteld van basismetalen waaronder koper en aluminium. Het is de belangrijkste metalenbeurs in de wereld en is al 135 jaar oud. Het was altijd een clubje, midden in Londen, voor oude metaalhandelaren en werd gerund als een countryclub. Er zijn geen aandeelhouders, maar alleen leden. De ‘ring’ wordt nog steeds geroemd, dit is de legendarische handelsvloer waar mannen orders naar elkaar schreeuwen.

Koersen

In de tweede helft van 2012 is deze beurs overgenomen door de beurs van Hongkong (HKEx). Er is tien maanden lang door alle grote beursbedrijven gestreden om de LME te kunnen overnemen. Gegadigden waren CME Groep en NYSE Euronext. De overname prijs werd in het voorjaar van 2012 nog geprijsd op minder dan € 1 miljard. De som die uiteindelijk is betaald door HKEx (€ 2 miljard) bedraagt 180 keer de jaarwinst van LME. Dit is een immens bedrag, maar volgens deskundigen in grondstoffen toch een ‘koopje’. Op deze beursvloer vindt namelijk 80% van de wereldwijde handel in basismetalen plaats, in deze verhouding is twee miljard dan echt niet zo veel.

In 2011 werd voor bijna € 20.000 miljard verhandeld op de LME. China is de grootste speler op de markt voor basismetalen en is goed voor meer dan 40% van de mondiale vraag. Echter, van deze handel vindt maar één vijfde deel plaats op de Londense vloer. China moest hier dus een stap in zetten, want de metalen zijn nodig om de Chinese economie draaiende te houden.

De HKEx, de nieuwe eigenaar van de LME, is voor een groot deel in het bezit van de overheid van Hongkong, en deze regering wordt algemeen beschouwd als de stroman van Peking. Toch wordt gezegd dat de invloed van de communistische partij op de London Metal Exchange prices van basismetalen niet direct zichtbaar zal zijn omdat ook de Londense FSA (Financial Services Authority) zeggenschap blijft houden.

Indirect kan er volgens kenners wel veel veranderen. Het netwerk van opslagplaatsen voor de metalen is nu ook in handen van de HKEx en uiteindelijk hangen de LME prices af van die volumes.

Hongkong heeft toegezegd tot in ieder geval 2015 de bestaande bedrijfsstructuur niet te veranderen. Volgens de Financial Times bestaan er plannen tussen de Chinezen en een consortium van grote aandeelhouders om na 2015 de tarieven te verhogen. Hierdoor zal het lastig worden om in de metalenmarkt nog met de grote spelers te kunnen concurreren.

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »