Klusbedrijf of bouwbedrijf?

Inhoud

Wellicht ben je zelf niet handig met de boormachine en is een muurtje metselen ook niet echt je ding. Of ontbreekt het aan de tijd. Dan wil je je opdracht uiteraard graag uitbesteden. Maar wanneer is jouw klus nog geschikt voor een klusbedrijf en wanneer schakel je een echt bouwbedrijf in?

Is het een klus?

Een klus is een vrij klein project. Het afstellen van een deur die niet meer goed in het kozijn hangt, het ophangen van zonwering of het vervangen van een stopcontact. Een klus is normaal gesproken in minder dan een dag afgerond. Niet iets waarbij je wekenlang een klusbedrijf over de vloer hebt. Bovendien zijn het werkjes die niet erg ingewikkeld zijn. Een klusser is meestal iemand die van alles een beetje kan maar niet ergens echt in gespecialiseerd is en dus moet het geen ingewikkeld timmerwerk zijn of een complexe krachtstroom inrichting wat je aan de klussen uitbesteed.

Is het een bouwproject?

Een opdracht voor een bouwbedrijf is omvangrijker. We hebben het dan over echte verbouwingen, renovaties of zelfs nieuwbouw van woningen of andere bouwwerken. As je bijvoorbeeld een deel bij de woning aan wilt laten zetten, is dat niet in een dagje klaar en hier komt natuurlijk veel meer bij kijken dan bij het vervangen van een buitenlamp.

Heb ik een specialist nodig?

Voor complexe opdrachten kan je altijd beter een specialist zoeken. Als je je groepenkast wilt laten vervangen, dan is dit echt werk voor een specialist. De elektricien in dit geval. Wil je een mooie kastenwand laten maken, dan is de timmerman die normaal gesproken op de bouw werkt meestal ook niet de aangewezen persoon, dan heb je een meubelmaker nodig. In veel gevallen zal een klusbedrijf of bouwbedrijf een dergelijke opdracht ook niet (zelf) gaan uitvoeren en de klus weigeren of zelf een expert inschakelen.

Bij twijfel?

Twijfel je of je een klusbedrijf of een bouwbedrijf of misschien een specialist nodig hebt? Neem dan bijvoorbeeld contact op met een bouwkundig adviesbureau of bel zowel een klusbedrijf als een bouwbedrijf en leg het project voor. Vraag dan duidelijk of zij ervaring hebben met soortgelijke projecten en om referenties. Je kan je opdracht uiteraard gunnen aan een bedrijf waarvoor het de eerste keer is dat ze een dergelijk project gaan doen. Dit kan soms juist heel goed uitpakken, maar soms wil je toch liever een ervaren partij inschakelen. Laat je keuzes hierbij nooit alleen leiden door de kosten van het klus- of bouwbedrijf.

OOK INTERESSANT