De Kilimanjaro beklimmen

Inhoud

TanzaniaDe Kilimanjaro is de hoogte berg van Afrika en de grootste monoliet ter wereld. Bijna zesduizend meter torent de oude vulkaan uit boven de Oost-Afrikaanse steppen, waaronder de Serengeti

Voettocht

De voettocht brengt u in contact met een enorm variërend landschap, aan de voet van de berg beginnen we met plantages en regenwouden, daarna, via steile paden omhoog, het woestijnlandschap en tenslotte de besneeuwde top van de vulkaan. Vrijwel iedereen kan de top halen indien u maar langzaam wandelt, pole pole, zoals de Tanzanianen zeggen. De accommodatie onderweg is redelijk primitief te noemen, maar de reisgids, dragers en kok zullen de beklimming tot een ongeëvenaarde ervaring maken. De beklimming van de Kilimanjaro, in het Duits Kilimandscharo, is niet echt moeilijk maar het risico op hoogteziekte is wel degelijk aanwezig.

Hoogteziekte

De wetenschap is er nog steeds niet achter waarom sommige mensen wél, en andere mensen geen hoogteziekte krijgen. Leeftijd, conditie of sekse lijken geen factoren van belang te zijn. De belangrijkste tips die wij kunnen geven ter voorkoming van hoogteziekte zijn:

  • Drink zoveel mogelijk water: minstens anderhalve liter per dag, het liefst meer
  • Klim zodanig dat u nooit buiten adem raakt. Neem genoeg pauzes onderweg. U heeft tijd genoeg dus néém die tijd ook. Alleen tijdens de laatste klim zal de gids proberen één tempo aan te houden en de groep bij elkaar te houden.
  • U zult op grote hoogte geen trek in eten hebben maar probeer toch zoveel mogelijk binnen te krijgen.

Aan het eind van de vorige eeuw gaf Koningin Victoria de Kilimanjaro weg aan de Duitse Keizer, niet wetende dat deze berg een uiteindelijke goudmijn bleek te worden. Vele honderden wandelaars beklimmen jaarlijks deze berg en men betaalt flink voor dit voorrecht. Door het broeikaseffect smelt de gletsjer op de top ieder jaar verder weg. Indien u deze nog in zijn volle pracht wilt bewonderen dan dient u geen tijd te verliezen en spoedig uw boeking te maken.

Tanzania

Na het beklimmen van de Kilimanjaro is er alle mogelijkheid om van rust te genieten op de twee eilanden die Tanzania rijk is maar ook kunt u uitwijken naar de ongerepte Quirimbas Archipel in Mozambique. En natuurlijk dient u een safari te maken wanneer u daar bent, diverse mogelijkheden zijn daarvoor tot uw beschikking. Een groepssafari, een privé safari Tanzania of zelfs een safari per luchtballon. Kortom, mogelijkheden genoeg om volop te genieten van dit prachtige landschap met zijn de overweldigende natuur.

OOK INTERESSANT