Hulp en stappenplan bij het kopen van een boot

Inhoud

Je hebt besloten een motorboot te gaan kopen. Of dit nu een nieuwe boot zal worden of een tweedehands, een boot kopen het blijft een kostbare aangelegenheid. Onderstaand helpen we je een eindje op weg met wat aandachtspunten.

BudgetHet kopen van een boot

Bepaal voordat je je gaat verdiepen in boten eerst welk budget je beschikbaar hebt voor het kopen van een boot. Ook is het van belang om te bedenken waar je met de motorboot wil gaan varen.

Stappenplan

Bepaal dus je keuze voor het gebruik, grootte en budget en stel jezelf daarbij de volgende vragen.

 • Welk vaargebied wil je gaan ontdekken? Binnenwateren (denk aan doorvaart hoogte en diepgang)
of juist de zee (comfortabele ligging en lengte)? Of misschien wil je wel beiden vaargebieden verkennen.
 • Wil je de boot het hele jaar door gebruiken of alleen tijdens een bepaald deel van het jaar? Dit is belangrijk in verband met de juiste verwarming, isolatie en koelsysteem van de motor.
 • Waar ga je de boot voor gebruiken?
 • Vaarvakanties? Denk dan aan comfort aan boord.
 • Watersportwedstrijden? Voor fun of als sport?
 • Vissen of misschien wel waterskiën?
 • Wat past bij je portemonnee? Kortom, wat is je budget voor het kopen van een boot?
 • Ga je onderhoud aan de boot zelf plegen of ben je van plan dit uit te besteden? Welk bedrag kan je maximaal jaarlijks uitgeven aan onderhoud?
 • Welk bedrag kan je jaarlijks maximaal uitgeven aan liggelden? Er zijn namelijk heel veel ligplaatsmogelijkheden, waar ook verschillende prijskaartjes aan hangen. Denk bijvoorbeeld aan ligplaatsmogelijkheden in een box, botenhuis, eigendom, huur of koop, in winter en/of in zomer etc.
 • Welk comfort wens je? Denk hierbij aan hoeveel slaapplaatsen je zou willen, de bootlengte en breedte, de stahoogte, de stabiliteit, de snelheid van de boot, het motorvermogen, de boegschroef, maar denk ook aan je wensen op de lange termijn.
 • Van welk materiaal moet je boot zijn? Polyester, staal, hout? Wat zijn de voor- en nadelen van welk materiaal en wat weet je over het onderhoud van deze materialen?
 • Komen er kinderen en huisdieren aan boord? Dit zou je veiligheidswensen kunnen beïnvloeden.

Waarde

Als je een boot gaat kopen is het ook handig om de waarde van de boot zelf te kunnen bepalen. De verkoopprijzen van boten kunnen namelijk nogal verschillend zijn. Als je zorgt dat je goed geïnformeerd bent kun je op een eenvoudige manier veel geld besparen. Je eerste selectie bij het kopen van een boot dient in elk geval plaats te vinden op basis van vraagprijs en bouwjaar. Vanaf daar kun je verder gaan selecteren.
[snippet slug=“ficks” /]

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »