Zelf verkopen of huis laten verkopen?

Inhoud

Als we de media moeten geloven, zijn de huisprijzen in de afgelopen 7  jaren behoorlijk in prijs gedaald. Voor de crisis waren banken scheutig met het verstrekken van zogenaamde top hypotheken.Huis te koop

Voor de aankoopsom plus de kosten koper van gemiddeld 8%, bij bestaande bouw, kon een hypotheek verkregen worden. Het gevolg is dat een groot deel van deze kopers een hypotheek op de woning heeft gelijk aan de waarde van de woning. Er zijn zelfs kopers die door de waardedaling van de afgelopen jaren, inmiddels meer hypotheek op de woning hebben dan de waarde van de woning. Indien u vervolgens van plan bent om uw huis te verkopen, is de kans groot dat u een restschuld overhoud, gelijk aan de verkoopwaarde van uw woning, minus de hypotheek.

Indien u niet kiest om zelf uw huis te verkopen, komen daarbij de makelaarskosten, oftewel de makelaarscourtage. De makelaarscourtage ligt gemiddeld rond de 1,75% van de koopsom exclusief BTW en bedraagt bij een gemiddelde koopsom van 300.000 euro dus al gauw 5.250 euro exclusief BTW. Na 1 oktober gaat ook nog eens de BTW van 19% naar 21%.

Als u bereidt bent een deel van het werk van de makelaar zelf te doen, kunt u flink besparen op de makelaarskosten. Zelf uw huis verkopen zonder makelaar is eenvoudiger dan u denkt. Er zijn tegenwoordig genoeg makelaars die deze dienst online aanbieden. U betaalt een eenmalig bedrag aan de makelaar. Hiervoor krijgt u:

  • één of meerdere te koop borden en/of doeken en/of stickers
  • een advies over de te vragen koopsom
  • verkoopflyers
  • plaatsing van uw woning op internet waaronder op Funda
  • opstellen van de koopovereenkomst
  • daarnaast kunt u meestal telefonisch bij de makelaar adviezen vragen

Zelf uw woning verkopen heeft dus een groot aantal voordelen. Er zijn echter ook een paar nadelen. Zo heeft u niet het voordeel van het netwerk van de makelaar. Een ander nadeel is dat mensen vaak emotioneel betrokken zijn bij de verkoop van de eigen woning. Dit kan een nadeel zijn bij de onderhandeling over o.a. de verkoopprijs.

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »