Geef je meubels een opknapbeurt

Inhoud

Puur houten meubels maken evenals papier, leder en stoffen een natuurlijk vervalproces mee. De grootste bedreiging vormen centrale verwarming en te droge lucht. Gelukkig zijn er manieren om houten meubels die als gevolg daarvan zijn gaan scheuren, te herstellen.Kast

Houten, antieke meubels worden doorgaans gerenoveerd door ze te schuren en te beitsen. Dit geldt voor alle meubels zoals eiken meubelen, grenen meubel en teak meubelen. Het spreekt voor zich dat het hout wordt gereedgemaakt alvorens er een verf-, vernis- of beitslaag overheen wordt gedaan. Vooraf schuren is een eeuwenoude basismethode om houten meubelen een gave en glansrijke aanblik te geven. Het schuren gebeurt met de houtnerven mee, dus niet in de tegenovergestelde richting. Dit kan met de hand of machinaal. Het is belangrijk om het juiste schuurpapier te gebruiken voor een mooi eindresultaat. Over het algemeen geldt dat grof schuurpapier geschikt is voor zware meubelstukken zoals bijvoorbeeld een teak tafel, terwijl fijn schuurpapier goed is voor het behandelen van lichte meubels. Het schuren van heeft als doel de oppervlakte vetvrij te maken. Pas wanneer dat het geval is, kan worden overgegaan tot in dit geval beitsen.

Beitsen is niets anders dan het aanbrengen van een transparante of dekkende laag om de vezels van het hout een mooi uiterlijk te geven. In tegenstelling tot verf en vernis dringt beits door tot het hout. Beits kan worden opgebracht met een verfroller, kwast, verfspuit, spons of doek. Druppels moeten zo snel mogelijk worden verwijderd omdat het gauw droogt en een ongewenst resultaat kan geven.

Soorten beits

Transparante beits komt in verschillende kleuren en is geschikt om verschillende houtsoorten te weergeven. Er zijn beitssoorten op water-, olie- en alcoholbasis. Beitsen die worden gebruikt om meubels voor buiten te verven hebben meestal een extra beschermende laag die vocht- en zonwerend is.

Alle houtsoorten reageren anders op een beits behandeling, maar er zijn geen houtsoorten die niet kunnen worden gebeitst. Naaldhoutsoorten kunnen teveel of te weinig hars bevatten en daardoor meer problemen geven dan loofhoutsoorten. Onder alle omstandigheden geldt: een goede voorbewerking van het hout door deze glad te schuren, vet- en stofvrij te maken.

Voorkomen beter dan genezen

Het is natuurlijk beter om te voorkomen dat uw houten meubelen worden aangetast, dan om ze te renoveren. Enkele tips om zo lang mogelijk te genieten van goed uitziende en stevige houten meubels zijn: een hygrometer en een luchtbevochtiger in huis, waterbakjes plaatsen, en in de winter niet te vaak de ramen open zetten in verband met de luchtvochtigheid. Wanneer koude lucht wordt opgewarmd, daalt de luchtvochtigheid doordat dat de warme lucht vocht uit de omgeving vasthoudt.

Het beste is om de luchtvochtigheidsgraad tussen 50 en 55 procent te houden en uw houten meubels regelmatig te controleren en waar nodig een onderhoudsbeurt te geven.

OOK INTERESSANT