Hoe onderhoud en reinig je eiken meubels?

Inhoud

Een boekenkast of eettafel van eikenhout staat er mooi bij in de studeer- of eetkamer. De mooie kleurschakeringen en natuurlijke uitstraling van het hout geven een warme ambiance aan uw interieur. De kunst is om uw mooie meubels ook daadwerkelijk mooi te houden. En natuurlijk is het de bedoeling dat u er ook zo lang mogelijk plezier aan heeft.

Eiken meubels

Onderhoud van uw eiken meubel kan een heel karwei zijn. Maar met de juiste tips beheerst u deze vaardigheid binnen de kortste keren. Het gaat er nou eenmaal om dat u weet wat te doen in geval van een geoliede, een gelakte of een met was behandeld meubelstuk. De volgende tips helpen u vast en zeker op om uw eiken meubel nog jaren na vandaag mooi en stevig te houden.

Voor onderhoud van houten meubels geldt over het algemeen:

• Gebruik onderzetters voordat u warme of hete pannen, potten, enzovoorts plaatst op het hout.

• Let erop dat de onderzetters die u gebruikt van kurk zijn ontdaan aan de onderzijde. Kurk kan namelijk blijven plakken op het houten oppervlak. De onderzetters moeten ook niet vochtig of warm zijn, omdat dit kan doordringen tot het hout, met als gevolg verkleuringen of scheuren.

• Bedek uw meubel van massief eikenhout niet langdurig met luchtdicht textiel zoals lakens of kleden.

• Hou de temperatuur en de luchtvochtigheid in uw woonruimte zoveel mogelijk stabiel. Voor temperatuur kan de gemiddelde lichaamstemperatuur van een mens van maximaal 36 graden worden aangehouden. Voor luchtvochtigheid geldt dat die rond de 50 en 60 procent moet zijn. Vooral massief hout is gevoelig voor schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Dit is te merken wanneer het hout na verloop van tijd droog wordt en scheurtjes begint te vertonen.

• Veeg het hout van een eikenmeubel meteen droog wanneer het nat is geworden. Laat het vocht niet erop zitten, anders kan het in het hout doordingen met alle gevolgen van dien.

• Wanneer u uw meubel een schoonmaakbeurt geeft, let erop dat u het houtoppervlak afveegt in de lengterichting van het houtdraad.

Het reinigen van geoliede tafels

Eik

• Gebruik bij voorkeur een droge doek of een doek die is natgemaakt met water. Gebruik in geen geval zeep of andere schoonmaakmiddelen.

• Ziet uw meubel er na verloop van tijd droog, gebarsten of ruw uit, dan is het toe aan een opknapbeurt met een goede houtolie. Dit doet u door het meubelstuk eerst schoon te wrijven met een speciale cleaner voor geoliede meubels. Nadat u het vuil, vet of ruwe delen hebt weggepoetst, gaat u er over heen met de houtolie. Veeg voor het laatst af met een pluisvrije doek. De houtolie biedt een goede bescherming tegen vocht, vuil, kringen en geeft het eiken meubelstuk zijn mooie natuurlijke kleur terug.

• Het is raadzaam uw eiken meubel een tot twee keer per jaar een grondige reiniging te geven. Dit hangt natuurlijk ook af van de manier waarop u door het jaar heen met uw meubels omgaat en hoe vaak u ze reinigt na gebruik.

Gelakte meubels

Meubels die zijn voorzien van een laklaag kunnen het best met een vochtige doek of ontvettend reinigingsmiddel worden schoongemaakt. Wat u zeker niet moet meenemen in de schoonmaakbeurt zijn: glansmiddelen met siliconen, bijtende producten of schuurspons. Deze middelen kunnen het eiken houtoppervlak dusdanig beschadigen dat de aangetaste plekken alleen met een machine kunnen worden hersteld.

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »