Hoe de LME koper prijzen beïnvloed worden

Inhoud

Op de LME wordt 80% van alle contracten verhandeld en het is daarmee de grootste grondstoffenbeurs ter wereld. Het beheert 600 magazijnen voor koper, goud, zilver en andere grondstoffen verspreid over de wereld.

Op de LME komt het vaker voor dat partijen op grote belangen zitten doordat sommige grote bedrijven veel divisies hebben die op hun beurt weer veel actief handelende klanten hebben. Echter, in april 2008 kwam er een melding dat één partij’ de controle over maar liefst 90% van alle kopercontracten en voorraden van de London Metal Exchange (LME) had genomen (dit wordt ook wel de ‘squeeze’ van april genoemd).

Door de 90% controle van de kopercontracten steeg toen de prijs voor levering van koper voor korte termijn erg snel.

Bij een zogenaamde squeeze kunnen een hoop partijen flink de boot missen, denk bijvoorbeeld aan handelaren die speculeren op een daling van de koperprijs door een minder snel groeiende economie.

Voor de kopercontracten geldt dat de LME een melding afgeeft als een marktpartij op een 30% positie zit van alle kopercontracten, de partij wordt overigens niet met naam genoemd. Stijgt dit tot 50% van alle kopercontracten, dan wordt de partij door LME aangeduid als ‘dominant’ en treedt er een maatregel in werking waarbij het aantal uitstaande short-posities wordt verlaagd. Dit doet de LME om ontregeling van de markten te voorkomen.

De huidige krimpende productie zorgt voor een stevige bodem onder de koperprijs. Aan deze krimpende productie ligt een aantal zaken ten grondslag. Ten eerste hebben de mijnbouwbedrijven veel te stellen met arbeiders die betere voorwaarden willen. Daarbij komt dat de markt nauwelijks koper verhandelt uit nieuwe winplaatsen, alles komt uit de oudere mijnen. De kopervoorraden van de LME zijn dan ook sterk gedaald. Ook blijven andere partijen op hun voorraden zitten.

Een ander fenomeen dat duidt op krapte in de markt is ‘inverse prijsstelling’.

Kijk eens naar het volgende voorbeeld; als de prijzen van kopercontracten met een looptijd van drie maanden met 9% zijn gedaald, dan houdt dat in dat de prijzen van koper voor directe levering zijn gestegen en hoger noteren dan een levering over drie maanden. Dit verschijnsel noemen we inverse prijsstelling.

Ook dragen uitstaande ‘shortposities’ die in de Amerikaanse koper-futures zijn opgebouwd bij aan de stijging van de koperprijs. Het aantal handelaren dat speculeert op een daling van koper staat dan op een hoog niveau. Als de posities dan plotseling worden teruggedraaid, heeft dit een sterke stijging ten gevolg.

Meer informatie: LME copper

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »