Het optimaal presenteren van een vacature tekst

Inhoud

De banenjacht begint voor vier op de tien afgestudeerden op Google (gebleken uit recent onderzoek van TNS Nipo). 

Wat gebeurt er met je vacaturetekst?vacature

De tekst waar jij zo je best op hebt gedaan wordt vaak op andere websites vervormd weergegeven. Ook worden vacatures vaak opgepikt door websites die vacatures verzamelen en ze daarna op hun eigen website plaatsen in de hoop een maximaal aantal bezoekers te trekken (ook wel ‘aggregators’ genoemd). Belangrijk is dus dat tussen al die anderen teksten jouw vacaturetekst eruit springt.

Als je denkt vanuit degene die een baan zoekt, bijvoorbeeld een baan als salesmanager in Rotterdam, waar zou je dan beginnen met zoeken? Inderdaad, op Google. Als je ‘salesmanager Rotterdam’ als voorbeeld intypt in Google, zie je gelijk wat er gebeurt met de vele vacatureteksten. Door het merendeel van de ‘aggregators’ worden slechts de eerste 150 tekens van je tekst overgenomen en hiervan wordt de vacature-omschrijving gemaakt. Met andere woorden, in de eerste 150 tekens moet je proberen de werkzoekende te triggeren.

Waar moet je rekening mee houden?

Zorg er in ieder geval voor dat de functienaam genoemd wordt en probeer zoveel mogelijk nuttige informatie te noemen; stap niet in de valkuil van een lange inleidende tekst, hiermee verlies je waardevolle ruimte. Zie het als een persbericht, je start met de belangrijkste punten (denk aan opleidingsniveau, werkervaring) en daarna wordt de informatie minder relevant. Dit geldt natuurlijk ook in je eigen voordeel, zo krijg je meer reacties van geschikte kandidaten, dus kom tot de kern en spreek je kandidaten vanaf moment één aan. Laat de tekst het werk voor je doen.

Schrijf een pakkende vacaturetekst

Laat de mensen die geschikt zijn geprikkeld worden om door te klikken. Je kan bijvoorbeeld de nadruk leggen op de positieve kanten van de job of van het bedrijf, maar schrijf nooit zoiets als ‘uitstekende financiële vergoeding’. Je wil tenslotte dat de functie de kandidaat aanspreekt, de arbeidsvoorwaarden vormen een leuke bijkomstigheid, maar moeten niet de hoofdrol spelen.

Zorg er dus voor dat je de eerste 150 karakters zorgvuldig gebruikt, de functie-inhoud en doelgroep moeten duidelijk zijn. Zo prikkel je de juiste potentiele kandidaat en filter je het kaf van het koren. Kom met je eerste woorden meteen tot de kern en zie betere kandidaten voor minder geld.

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »