Iedereen die een motorvoertuig in zijn bezit heeft is verplicht deze minimaal voor aansprakelijkheid te verzekeren, dit staat in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM). Dit geldt trouwens ook als je de auto voor langere tijd niet gebruikt. Als je auto niet verzekerd is ben je strafbaar voor het in bezit hebben van een onverzekerd voertuig.
Er bestaat geen eenvoudig antwoord op de vraag welke dekking je voor je bestelautoverzekering moet nemen. In ieder geval dus de verplichte WA dekking, en meestal is de WA Plus premie niet erg veel hoger waardoor je wel meteen voor diefstal en ruitbreuk bent verzekerd.
Voor nieuwe bestelauto’s is een volledige Casco dekking echt een must, terwijl bij gebruikte bestelauto’s dit weer afhangt van de te betalen premie, de (huidige) waarde van de bestelauto en of je een schade kunt overzien in financiële zin. Een bestelautoverzekering vergelijken is door het zeer grote aanbod van bestelautoverzekeringen zeker niet onverstandig.
Onderstaand gaan we dieper in op de verschillende dekkingen.
WA dekking
Onder deze dekking valt de schade die je met je bestelauto aan anderen berokkent in alle EU landen. Het maakt hierbij niet uit of dat aan een andere auto is of aan andere weggebruikers of andere zaken. De WA dekt ook schade veroorzaakt aan anderen door een gekoppelde aanhanger. Schade aan het eigen voertuig en/of aanhanger is niet gedekt.
Casco dekking, beperkt
Naast de WA dekking is bij de beperkte casco dekking (WA Plus of WA Extra) ook schade door brand, bliksem, explosie, diefstal, verduistering, botsing met dieren, storm en natuurrampen, ruitbreuk etc. gedekt. Hierbij geldt ook weer dat bij een aanrijding door eigen schuld de schade aan je bestelauto niet is gedekt.
Casco dekking, uitgebreid
Naast bovenstaande dekkingen is ook schade aan het eigen voertuig gedekt. Hieronder vallen ook botsen, slippen en van de weg raken. Dit is de meest uitgebreide dekking die je kan kiezen voor je bestelautoverzekering, en dus betaal je hiervoor ook de hoogste premie.
Extra verzekeringen
Met het afsluiten van je bestelautoverzekering kan je ook een schadeverzekering voor inzittenden afsluiten. Dan wordt de werkelijk geleden schade tot het maximaal verzekerde bedrag voor alle inzittenden tezamen vergoed. Je kan ook een ongevallenverzekering voor inzittenden afsluiten, deze keert uit bij blijvende invaliditeit of overlijden. Vaak zijn deze premies erg laag en echt het overwegen waard als je bijvoorbeeld collega’s vaak laat meerijden in de bestelauto.
De premie van de bestelautoverzekering wordt samengesteld uit een aantal factoren. Denk hierbij aan leeftijd en woonplaats van de bestuurder, het aantal kilometers per jaar, het aantal schadevrije jaren, de catalogusprijs en het gewicht van de auto. Zoek dus niet alleen naar de goedkoopste bestelautoverzekering, maar vergelijk ook de dekking.