Handige tips bij het kiezen van autoverzekeringen

Inhoud

Het afsluiten van een autoverzekering is niet eenvoudig; er is een enorm aanbod, er is een enorme hoeveelheid informatie beschikbaar en iedereen heeft er wel een mening over. Niet alle beschikbare informatie is echter juist. Onderstaand behandelen we daarom de meest voorkomende misverstanden. 

– Alle schade is gedekt met een allrisk autoverzekering

‘Allrisk’ doet vermoeden dat alle schade verzekerd is, maar dit is niet waar. Allrisk autoverzekeringen keren bijvoorbeeld niet uit bij rijden onder invloed, als de bestuurder niet in het bezit is van een geldig rijbewijs, als de auto is gebruikt voor strafbare of verboden activiteiten of als je de schade met opzet zelf aan je auto hebt toegebracht. In de polisvoorwaarden van je autoverzekering kan je precies terugvinden wat er niet onder ‘allrisk’ valt.

– Het is duurder om een duurdere auto te verzekeren

Dit is niet perse waar. Verzekeraars kijken niet alleen naar de catalogusprijs van een auto, maar ook naar wat het kost om de schades te repareren, het motorvermogen en de diefstalgevoeligheid van de auto.

– Als ik door schade niet in mijn auto kan rijden vergoedt mijn autoverzekeraar vervangend vervoer

Dit is lang niet altijd het geval! En ook al vergoedt of regelt je verzekeraar vervangend vervoer, er kunnen behoorlijke verschillen bestaan in de periode waarin je recht hebt op (een vergoeding voor) vervangend vervoer. Lees daarom je polisvoorwaarden goed door om te controleren wat jouw autoverzekering vergoedt.

– Bij total loss en diefstal kan ik van het verzekeringsgeld een zelfde auto terugkopen

De hoogte van het uitgekeerde bedrag van de verzekering bij diefstal hangt af van de leeftijd van je auto en de voorwaarden van je autoverzekering. Soms kun je inderdaad op basis van een nieuwwaarderegeling en/of aanschafwaarderegeling een zelfde auto nieuw of tweedehands terugkopen, maar dit is lang niet altijd het geval.

– Als de buurman mijn auto leent en hij rijdt schade, dan heeft het voor mij geen gevolgen

Als je je auto uitleent aan je buurman dan is die op dat moment ook verzekerd op jouw polis, want een autoverzekering geldt voor de hoofdbestuurder en alle andere bestuurders die met toestemming met de auto rijden. Het uitkeren van een schade door de verzekeraar heeft dus gevolgen voor de schadevrije jaren van de polishouder, ook al reed die op dat moment zelf niet met de auto.

– Bedrijfsauto’s

Voor bedrijven is het ook mogelijk om een collectieve wagenpark verzekering af te sluiten. De premie en het kortingspercentage van deze zakelijke verzekeringen zijn onder andere afhankelijk van het type auto en het schadeverloop.

Met deze tips voor het autoverzekering vergelijken, is het eenvoudiger een goede autoverzekering te vinden en af te sluiten.

OOK INTERESSANT

5 tips voor startende ondernemers

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot het vinden van je eerste klanten, het kan overweldigend zijn. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen en ervoor

Lees Meer »
Ongelukkig verhuizen

Veelgemaakte fouten bij verhuizen en hoe ze te voorkomen

Verhuizen kan een hectische en stressvolle ervaring zijn, vooral wanneer er fouten worden gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Veel mensen onderschatten de complexiteit van een verhuizing en maken daardoor onnodige fouten die leiden tot frustratie en extra kosten.

Lees Meer »